[NBA] Spelers weigeren laatste bod eigenaren

De basketballers in de NBA zijn maandag niet akkoord gegaan met een laatste bod van de clubeigenaren. Inzet is een nieuwe verdeling van de inkomsten van de Noord-Amerikaanse competitie. De eigenaren leden de laatste jaren verlies en willen meer geld zelf houden. De spelers vinden de voorgestelde 50-50 verdeling echter onaanvaardbaar. Door de patstelling is het onduidelijk of er dit seizoen nog gespeeld kan worden.

De spelers hadden van de NBA een ultimatum gekregen, maar lieten weten dat 'extreem oneerlijk' te vinden. "Dit is de beste beslissing voor de spelers", verklaarde vakbondsvoorzitter Derek Fisher, speler van Los Angeles Lakers. "Voor veel spelers staat er persoonlijk veel op het spel. We vinden het echter allemaal belangrijk dat er niet alleen een deal komt voor vandaag, maar ook voor de NBA-spelers die de komende tien jaar en daarna de competitie in komen."

Volgens de oude afspraak, die in 2005 werd gesloten, kregen de spelers 57 procent van de inkomsten. De spelers waren in hun eisen al gezakt tot 52 procent, maar vinden een gelijke verdeling een brug te ver. Het voorstel van de eigenaren bevatte ook een verkorte competitie die op 15 december moest beginnen.