VVD wil chip op kentekenplaat

Om fraude met kentekenplaten in de toekomst te voorkomen, wil de VVD dat alle platen worden voorzien van een chip. Deze chip zou op afstand uit te lezen moeten zijn. Over de gevolgen voor de privacy van de automobilisten bestaat nog onduidelijkheid, meldt Tweakers.net.

Het Kamerlid Charlie Aptroot zegt dat de chips moeten voorkomen dat criminelen zichzelf voordoen als andere weggebruikers. Ook zou de chip onbruikbaar moeten worden zodra deze van de auto wordt losgemaakt.

"De chip moet op tientallen meters afstand afleesbaar zijn", zegt Aptroot tegen Tweakers.net. "Het probleem is dat kentekenplaten makkelijk na te maken zijn. Door een unieke chip toe te voegen, lossen we een groot probleem op." Volgens Aptroot is het probleem de 'miljoenenschade' die veroorzaakt wordt door criminelen die benzine stelen bij pomphouders. Vaak gebeurt dit met behulp van valse kentekenplaten. "Het gebeurt ook veel bij brommers en scooters." Die zouden ook een chip moeten krijgen.

Aptroot denkt niet dat er enig gevaar is voor de privacy van de burgers, omdat kentekens nu ook al gecontroleerd worden. Desondanks maken de nieuwe chips het wel makkelijkers om weggebruikers te volgen. In het verleden heeft de politie al meerdere malen kritiek gekregen over het illegaal bewaren van de gegevens van automobilisten. De nieuwe chips maken het mogelijk om weggebruikers op langere afstanden te volgen.


VVD wil chip in kentekenplaat