'Huizenprijs nog 25 procent omlaag'

De huizenprijzen in Nederland zijn nog steeds 20 tot 25 procent te hoog. Dit zei Dolf van den Brink, oud-bankier en hoogleraar Financial Institutions, donderdagavond in Nieuwsuur. Hij haalde fors uit naar zowel makelaars als de overheid met betrekking tot de woningmarkt.

'Huizenprijzen 20-25 procent te hoog'
Makelaars klagen steen en been omdat banken tegenwoordig te streng zouden zijn met het verstrekken van hypotheken. Van den Brink is het daar totaal niet mee eens: "Dat is zeker het probleem niet. Het is een curieuze discussie, we hebben het al jaren over dat de banken niet streng genoeg waren; dat heeft dan die subprime-crisis opgeleverd en nu zijn ze opeens te streng. De banken zijn wel van het beleid veranderd, ze waren absoluut niet streng genoeg in de opgaande tijden, dan heeft denk ik onder andere de huizenbubbleprijs veroorzaakt."

De financiering is volgens de hoogleraar niet het probleem; Van den Brink noemt de huizenprijzen simpelweg te hoog: "De prijzen zijn zeker nog 20 tot 25 procent te hoog. Het probleem ga je niet oplossen door maar meer hypotheek te geven, want dan hang je die mensen volledig op aan het dure huis."

'Hypotheekrenteaftrek gaat eraan'
Vooral het voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek noemt de oud-bankier een doorn in het oog van een gezonde huizenmarkt. "Door de hypotheekrenteaftrek, die al 20 jaar geleden had moeten worden afgeschaft, worden die huizenprijzen op een nodeloos hoog niveau gehouden. Je geeft allerlei mensen dan nog de mogelijkheid net met een maximale belening door die hypotheekrenteaftrek dan de huidige prijzen te betalen, wat overigens voor de overheid een geweldige kostenpost is."

Volgens Van den Brink gaat de hypotheekrenteaftrek, die het huidige liberale kabinet-Rutte I in stand wil houden, er op termijn aan: "Eén van de problemen waarom de huizenhandel zo is vertraagd is dat een hele hoop mensen doodsbenauwd zijn dat vroeg of laat toch die hypotheekrenteaftrek eraf gaat. En volgens mij gaat dat ook gebeuren." Volgens de hoogleraar kan de hypotheekrenteaftrek het best in 25 jaar afgeschaft worden, zodat daarna jongeren weer tegen normale prijzen een huis kunnen kopen.

'Nog vele jaren in malaise'
De malaise op de woningmarkt is volgens Van den Brink dan ook nog lang niet over: "Het is heel gebruikelijk bij dit soort ontwikkelingen dat de prijs tot zo'n 30 procent kan dalen en soms nog meer. En dat het dus zes of zeven jaar duurt voordat het dieptepunt is gevonden. Het is in 2008 begonnen, dus reken maar uit. En dan duurt het meestal 15 jaar voordat je weer het op het oorspronkelijke hoogste punt van 2008 zit. Het gaat nog een jaar of 12 duren."


'Huizenprijs nog 25 procent omlaag' (Interview Dolf van den Brink vanaf 7:44)