Nederlanders openen WO II-museum in België

Een Nederlands echtpaar opent een oorlogsmuseum in een voormalig legerpand in de Ardennen. Het zogeheten 101st Airborne Museum Le Mess liet dinsdag weten zich vooral te richten op de geschiedenis van de 101e luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger.

Het museum wordt zaterdag geopend in het bijzijn van de Amerikaanse ambassadeur en een aantal veteranen. Naast de geschiedenis van de 101e Luchtlandingsdivisie wordt ook aandacht besteed aan de Slag om de Ardennen: het laatste offensief van formaat dat het Duitse leger aan het westfront voerde. De slag werd gewonnen door de geallieerden.

Het echtpaar Van Kessel uit Gelderland schafte de voormalige officiersmess aan nadat deze lange tijd had leeggestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand gebruikt door het Duitse leger. Na de bevrijding van Bastogne verleende het Rode Kruis er nog medische hulp aan geallieerden en burgers.

De tentoonstellingen, bestaande uit privécollecties van onder anderen initiatiefnemer Hans van Kessel, moeten een aanvulling worden op het Centrum ter Herdenking van de Tweede Wereldoorlog, dat volgend jaar de deuren opent.