Republikeinen verwerpen 'Buffettbelasting'

De Republikeinen hebben het voorstel voor een belastingverhoging voor miljonairs van de Amerikaanse president Barack Obama verworpen. Zij omschrijven het voorstel als 'klassenoorlog', dat in het Congres op grote weerstand kan rekenen.

Het Witte Huis stelde zondag voor extra belasting in te voeren voor mensen die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen. De 'Buffettbelasting', naar de Amerikaanse miljardair Warren Buffett die heeft gezegd dat hij graag extra belasting wil betalen, moet helpen het begrotingstekort aan te pakken. Het voorstel zal maandag samen met andere ideeën officieel worden bekendgemaakt door Obama.

Volgens de Republikeinen is het echter een slecht voorstel dat weinig zal bijdragen aan het verlagen van het tekort en de banengroei zal schaden. "Het zorgt voor verdere instabiliteit in ons systeem, meer onzekerheid en het bestraft het scheppen van banen en de mensen die banen creëren. Klassenoorlog kan misschien politiek goed zijn, maar is schadelijk voor de economie", aldus de Republikeinse toppoliticus Paul Ryan.

Republikeinen verwerpen'Buffettbelasting'
Republikeinen verwerpen'Buffettbelasting' (Foto: ANP)