Schrijver-psychiater Hans Keilson overleden

De Duits-Nederlandse schrijver en psychiater Hans Keilson is dinsdagochtend overleden. Dat meldt zijn uitgever Van Gennep. De in Bussum woonachtige Keilson, die pas op zeer hoge leeftijd erkenning kreeg voor zijn werk, is 101 jaar geworden.

Waaraan de schrijver, die sinds 1936 in Nederland woonde na zijn vlucht voor de nazi's, is overleden, weet de uitgever niet. De uitgever vindt het verdrietig dat de schrijver is overleden. "Maar hij heeft nog wel de recente erkenning van zijn werk mogen meemaken. Zijn laatste jaar heeft daarvan in het teken gestaan. Dat heeft hem veel plezier gedaan."

Na de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, die hij als onderduiker overleefde, is Keilson vooral bekend geworden door zijn werk als psychiater. Hij zette zich in voor door de oorlog getraumatiseerde joodse kinderen. Zijn werk met de kinderen en zijn onderzoek naar hun trauma's in de jaren erna hielpen hem bij het verwerken van het verlies van zijn ouders en gaven zijn door de nazi's verbrokkelde leven opnieuw richting.

Nog dit jaar verschenen er in het Nederlandse taalgebied twee boeken van Keilson. Het gaat om de wereldpremière van zijn laatste boek, Daar Staat Mijn Huis. Dat verscheen afgelopen maart. Het boek werd al begin jaren negentig geschreven, maar pas in 2010 teruggevonden in het archief van de inmiddels hoogbejaarde schrijver. In het boek schrijft hij over wat hij moest achterlaten toen hij in 1936 vanuit Berlijn naar Nederland vluchtte.

Keilsons debuut uit 1933, Het Leven Gaat Verder, werd een maand later uitgegeven. Het was voor het eerst dat dit werk in het Nederlands verscheen. Verder schreef hij onder meer In de Ban van de Tegenstander en Komedie in Mineur.

Voorzitter Ronny Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt het treurig dat Keilson is overleden. "Zojuist het droeve bericht gekregen dat psychiater, geniaal auteur en oudste CIDI-vriend Hans Keilson is overleden", twittert hij.

In een recensie die in augustus in The New York Times verscheen werd Keilson nog uitgeroepen tot een geniale schrijver, die tot de beste schrijvers van de wereld behoorde. In de Ban van de Tegenstander en Komedie in Mineur, die in het Engels werden vertaald, werden in de krant geroemd als meesterwerken.

Keilson bezocht in maart ook nog het Boekenbal. Zijn uitgever vermoedt dat hij de oudste gast was die het bal ooit bezocht.