'SNV gunde opdrachten aan familieleden'

Ontwikkelingsorganisatie SNV heeft opdrachten gegund aan familieleden en vrienden. Dat gebeurde in 2009 vanuit het regiokantoor van SNV Latijns-Amerika, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van interne documenten van de organisatie.

SNV erkent de feiten. Volgens de organisatie ging het om advieswerk, een ICT-project en vertaalopdrachten. SNV wil niet zeggen welke bedragen met de opdrachten waren gemoeid.

Volgens SNV zijn maatregelen genomen tegen de betrokkenen. Een woordvoerder wil niet ingaan op de aard van die maatregelen.

Uit de documenten blijkt verder dat SNV Latijns-Amerika de Europese aanbestedingsregels heeft overtreden. Door het splitsen van aanbestedingscontracten met een gerenommeerd televisiebedrijf bleef de afdeling onder de 193.000 euro. Het bedrijf ontving in werkelijkheid 428.000 euro voor het maken van een vijfdelige documentaireserie over ontwikkelingshulp in Latijns-Amerika. De serie werd in april 2009 uitgezonden op BBC World.

SNV ontkent dat de contracten zijn gesplitst om onder de aanbestedingsgrens te blijven. "Maar gelet op de totale omvang had SNV deze opdracht moeten aanbesteden volgens de EU-regels. Daar heeft SNV dus een fout gemaakt", verklaart de woordvoerder.

SNV lag het afgelopen jaar onder vuur door tot woede van de Tweede Kamer langere tijd te weigeren de salarissen van de directie te verlagen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei niet op de hoogte te zijn van de 'vriendjespolitiek' die de SNV bedreef.