Nederlandse missie bij Libië kan beginnen
Nederlandse militairen kunnen onder NAVO-vlag aan de slag om het wapenembargo tegen Libië te controleren. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging woensdagavond akkoord met het kabinetsbesluit om daarvoor zes F-16-gevechtsvliegtuigen, een mijnenjager en een tankvliegtuig in te zetten.
De Nederlandse jachtvliegtuigen zullen alleen boven zee ingezet worden en zullen geen doelen op de grond of op zee beschieten. De F-16's en de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem mogen zichzelf wel verdedigen en indien nodig waarschuwingsschoten afvuren.
De regeringspartijen VVD en CDA en de oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP zijn voor de missie, die bedoeld is om de burgerbevolking te beschermen tegen het geweld van de Libische leider Moammar Gadhafi en zijn regime. De ChristenUnie wilde liever verder gaan door mee te doen aan het afdwingen van het vliegverbod, waar een alliantie van westerse landen al toe is overgegaan. De partij hield een motie hierover echter aan, omdat het kabinet aangaf dat er mogelijk op korte termijn overeenstemming in de NAVO is over het vliegverbod.
Gedoogpartner PVV, de SP en de Partij voor de Dieren stemden tegen de Nederlandse deelname. De PVV wilde alleen een minimale bijdrage aan de missie. De partij wilde in elk geval geen F-16's naar Libië. Ook stelde de PVV als harde voorwaarde voor instemming met de missie dat minimaal de helft van deelnemende landen aan de actie Arabische landen moeten zijn. "Wij gaan niet de rommel opruimen van de Arabische landen", zei Kamerlid Hero Brinkman.
De SP en de Partij voor de Dieren menen dat het echte doel van de operatie is om het bewind in Libië te veranderen. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de NAVO-operatie alleen is gericht op bescherming van de Libische bevolking. Nederland en de Europese Unie vinden wel dat Gadhafi onmiddellijk moet vertrekken. Maar volgens Rosenthal is dat een moreel politiek oordeel en dus geen doel van de militaire actie.
Nederland levert ook bemanningsleden voor AWACS-radarvliegtuigen en stafofficieren voor de hoofdkwartieren die de operatie leiden. In totaal gaat het om tweehonderd Nederlandse militairen. De inzet kost ongeveer 20 miljoen euro.
Als de NAVO besluit ook mee te doen aan de handhaving van het vliegverbod boven Libië, kunnen de Nederlandse F-16's en het tankvliegtuig hieraan deelnemen. De kosten zullen daardoor niet stijgen, zei minister Hans Hillen van Defensie. Bij zo'n uitbreiding van de operatie of bij een verlenging, zal het kabinet de Tweede Kamer een nieuw besluit voorleggen.
Nederlandse missie bij Libië kan beginnen (Foto: ANP)