'Toch zetel voor provinciale partijen in Senaat'
De provinciale partijen, verenigd in de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF), krijgen mogelijk toch een zetel in de Eerste Kamer. Statenleden van ouderenpartij 50Plus moeten op de OSF gaan stemmen om deze partij aan een zetel in de Senaat te helpen. Voorwaarde van 50Plus is echter dat nummer twee van de lijst van de ouderenpartij Kees de Lange plaats mag nemen op het pluche.
Dat meldt de NOS dinsdagavond. Zowel voorzitter van de OSF Jabik van der Bij als partijleider van 50Plus Jan Nagel bevestigt noch ontkent het bericht dinsdagavond.
De OSF heeft ongeveer twee derde van een Kamerzetel. Daarmee zou de OSF uit de Senaat verdwijnen. Ouderenpartij 50Plus heeft echter ongeveer 1,3 Kamerzetels. Volgens de NOS heeft de OSF zaterdag in een vergadering besloten de samenwerking met de ouderenpartij van Nagel aan te gaan.
Dinsdag zouden zowel de Statenleden van de OSF als van 50Plus een schriftelijke verklaring hebben gekregen over de afspraak. Als de Statenleden deze verklaring ondertekenen, zouden zij zich verplichten volgens die afspraak te stemmen.
OSF-voorzitter Van der Bij laat dinsdagavond desgevraagd weten dat eerst alles rond moet zijn, voordat met meer informatie naar buiten wordt getreden. "We zitten nog in de broedfase."
Statenlid van de Partij voor Zeeland Johan Robesin heeft aan de NOS laten weten dat de OSF-zetel een onafhankelijke zetel wordt. De Lange gaat volgens hem opkomen voor lokale en regionale belangen. Het stemgedrag zal afhangen van het dossier, zegt hij.
Partijleider van 50Plus Jan Nagel liet eerder al weten dat zijn partij niet tot de gedoogcoalitie kan worden gerekend. "Dit kabinet doet te weinig voor ouderen. Wij zullen alle wetsvoorstellen een voor een zakelijk beoordelen."
De gedoogcoalitie lijkt 37 van de 75 zetels in de Eerste Kamer te krijgen. Daarmee hebben CDA, VVD en hun gedoogpartner PVV geen meerderheid. De daadwerkelijke samenstelling van de eerste Kamer wordt echter pas 23 mei bepaald, als de leden van de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer mogen kiezen.