Actiegroep claimt cyberaanval en branden Rabobank

De cyberaanval die afgelopen weekend de website van de Rabobank platlegde, is opgeëist door een antikapitalistische actiegroep. De groep claimt ook meerdere brandstichtingen in het nieuwe hoofdkantoor van de bank, voor het laatst afgelopen vrijdag. Dat staat in een verklaring op de activistische website Indymedia NL.

De Rabobank meldde dinsdag al dat de storing op de website was veroorzaakt doordat onbekenden de site hebben overladen met grote hoeveelheden dataverkeer. De bank kondigde aan aangifte te doen van de cyberaanval.

Sinds vorige zomer is het hoofdkantoor dat de Rabobank in Utrecht laat bouwen al drie keer door brand getroffen. Een explosie op de bovenste verdiepingen van het kantoor, dat in de volksmond de Verrekijker wordt genoemd, richtte vorig jaar juni aanmerkelijke schade aan.

De politie laat weten de brand in juni opnieuw te bekijken. "Het gaat nu om een reeks branden. We richten ons op de verbanden tussen de feiten." De brand in oktober bleek al eerder aangestoken. Hetzelfde vermoeden bestaat voor de brand van afgelopen vrijdag.

De cyberaanval en de branden worden opgeëist door een groep die zich de Nederlandse cel van de groep Conspiracy Cells of Fire noemt. Ze zeggen de Rabobank op de korrel te nemen vanwege investeringen in de wapenindustrie. "We houden Rabobank verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen, onder wie kinderen."

De antikapitalistische actiegroep kondigt ook acties aan tegen andere banken en multinationals. Ministers en politici van nagenoeg alle politieke partijen worden in de verklaring met de dood bedreigd.

Een actiegroep met de naam Conspiracy Cells of Fire is met name bekend uit Griekenland. Het zou kunnen gaan om een Nederlandse afdeling van deze groep.