'Nederlands bedrijf leverde wapens aan Venezuela'
Een Nederlands bedrijf heeft radar- en aanvalssystemen op acht schepen van Venezuela geïnstalleerd. Deze deal had nooit mogen plaatsvinden, staat in een rapport over wapenexport door Europese lidstaten waar Trouw over schrijft. Het rapport wordt dinsdag gepubliceerd door Europese maatschappelijke organisaties.
Het rapport is opgesteld door hoogleraar aan de Universiteit van Gent An Vranckx met steun van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Vranckx heeft het bedrijf Thales uit Hengelo voor 320 miljoen euro systemen aan Venezuela geleverd, een land dat volgens Vranckx 'openlijk een agressieve koers' vaart.
Een standpunt van de EU is dat wapendeals de regionale stabiliteit niet in gevaar mogen brengen. In de krant erkennen woordvoerders van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken dat er zorgen zijn over de koers van Venezuela. Daarom worden sinds vorig jaar geen vergunningen meer verleend voor wapenexport naar het land.
De vergunning voor de deal van Thales werd echter wel verlengd. Dit omdat Nederland een 'betrouwbare handelspartner' wil zijn. Vranckx heeft ook kritiek op een andere deal. Scheepswerf De Schelde leverde drie fregatten met elektronica van Thales aan Marokko. Met die order was 555 miljoen euro gemoeid.
Volgens EU-criteria mag niet worden verkocht als militaire aankopen de sociaal-economische ontwikkeling verdrukken. In Marokko is bijna de helft van de bevolking analfabeet. Volgens de ministeries is echter uitgebreid getoetst en spant Marokko zich in om de armoede te verminderen.
Voormalig LPF-Kamerlid Mat Herben, tegenwoordig adviseur voor de belangenbehartiger van de defensie-industrie NIDV, zegt in de krant zich te storen aan de kritiek. "Als wij het niet doen, gaat de order ergens anders heen. Bovendien hebben we het hier over schepen om piraterij tegen te gaan. De mensenrechtenschendingen vinden plaats met vuurwapens. Daar zouden journalisten zich druk om moeten maken."
Nederland is niet het enige land dat kritiek krijgt. De 27 lidstaten van de EU zouden regelmatig hun eigen regels opzijschuiven als zij defensiematerieel kunnen verkopen.