'Conflict justitie en getuige in zaak Ronald P.'

Een gevangene tegenover wie de verdachte van de moord op Christel Ambrosius meer moorden zou hebben bekend heeft een conflict met justitie. De gevangene waarschuwde de recherche, maar die zou hebben laten uitlekken dat hij met de politie sprak. "Ik durf uit vrees voor wraakacties niet eens meer te douchen", zegt hij donderdag in De Telegraaf.

De getuige, Rob van H., zat voor fraude in de cel. In augustus zou moordverdachte Ronald P. hem hebben gevraagd hoe hij zijn verklaringen zo kon aanpassen dat hij de dans zou ontspringen. Tijdens urenlange gesprekken bekende hij volgens Van H. ook de moord op Anneke van der Stap en nog twee slachtoffers.

Het waren volgens Van H. 'afschuwelijke verhalen' waar hij nachtmerries van kreeg. Uiteindelijk stapte hij naar de recherche. "Daar heb ik nu spijt van." De gesprekken met de recherche zijn opgenomen, maar het lekte uit dat hij met de politie had gesproken.

De getuige werd enkele keren overgeplaatst en ging vervroegd naar een halfopen inrichting. Ook daar lekte uit dat hij met de politie had gesproken. "Ik besloot daarom niet terug te keren van weekendverlof." Van H. heeft het interview dinsdag gegeven, kort daarna is hij aangehouden.

Justitie bevestigt volgens de krant dat Van H. meerdere keren als getuige is gehoord. Donderdag zou hij in hoger beroep in de Puttense moordzaak als getuige worden gehoord. In die zaak is P. eerder veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord en verkrachting van Christel Ambrosius.

P. werd in februari in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Zij werd elf dagen vermist.

Van H. is niet de eerste die beweert dat P. van vier moorden wordt verdacht. Eerder zei Marieke van der Stap, de zus van Anneke, in De Telegraaf hetzelfde.