'Groot-Brittannië nog steeds wereldmacht'

Groot-Brittannië kan een wereldmacht blijven, ondanks de opkomst van nieuwe economieën als China, als de economische problemen van het land worden opgelost. Dat zegt de Britse premier David Cameron maandag in een toespraak.

Cameron verwerpt het idee dat de opkomst van nieuwe economische machten betekent dat Groot-Brittannië 'apologetisch van het wereldtoneel verdwijnt'. "Wat ik mijn eerste zes maanden als premier heb gezien is een Groot-Brittannië in het centrum van alle grote discussies. Dus ik verwerp de these van verval."

Volgens de premier heeft het land een 'machtige combinatie van middelen', waaronder een van de grootste defensiebudgetten ter wereld, een 'levendige en tolerante samenleving' en een op het buitenland gerichte economie.

Het verminderen van de staatsschuld is een van de grootste prioriteiten, omdat 'economische zwakte in het land zich vertaalt in politieke zwakte in het buitenland'. Een sterke economie herstelt volgens Cameron bovendien het respect en zelfvertrouwen van het land. "Dus hoe sneller we ons land op orde hebben, des te substantiëler en geloofwaardiger onze impact in het buitenland is", aldus de premier.

Groot-Brittannië heeft de vijfde economie ter wereld. Het land moet de Verenigde Staten, Japan, China, Duitsland en Frankrijk voor zich dulden. De Britse regering gaat de komende vier jaar 81 miljard pond (ruim 95 miljard euro) bezuinigen om de staatsschuld te verminderen.


'Groot Brittannië kan wereldmacht blijven' (Foto: Novum)