Protest tegen intimidatie Rusland

Ongeveer vijfhonderd mensen hebben zondagmiddag regen en kou in Moskou getrotseerd om te protesteren tegen het in elkaar slaan van journalisten en milieuactivisten. Deelnemers aan de betoging hielden portretten omhoog van de journalist Oleg Kasjin en de milieuactivist Konstantin Fetisov, die deze maand bij verschillende gelegenheden zwaar zijn mishandeld.

Fetisov voerde met anderen actie tegen het rooien van een bos bij Moskou voor de aanleg van een autosnelweg. Kasjin berichtte over de controverse. Beiden liggen nog met hoofdletsel in het ziekenhuis. Kasjin heeft ook een gebroken kaak, een gebroken been en verbrijzelde vingers.

"Met onze actie willen wij zeggen: handen af van burgeractivisten, handen af van journalisten, handen af van mensen die eerlijk voor hun mening uitkomen", zei Jevgeniya Tsjirikova, die de campagne voor het behoud van het Chimki-bos aanvoert.

Op de Russische televisie zijn beelden van een bewakingscamera uitgezonden waarop te zien is hoe Kasjin door twee mannen in elkaar wordt geslagen. Door de uitzending is publieke woede gewekt. Tegelijkertijd heeft de Chimki-campagne nationale aandacht gekregen, waardoor ook elders in het land protestbewegingen tegen soortgelijke projecten op gang zijn gekomen.

De campagne voor behoud van het Chimki-bos werd gestart door Michael Beketov, de oprichter en hoofdredacteur van een lokale krant, die vermoedens beschreef dat bestuurders persoonlijk van de aanleg van de autosnelweg zouden profiteren. Beketov werd in 2008 zo zwaar gemolesteerd dat hij blijvend hersenletsel heeft opgelopen en zijn spraakvermogen heeft verloren.

Net als bij de meeste aanvallen op journalisten of activisten in Rusland zijn de daders nooit gepakt. Maar na de mishandeling van Kasjin heeft president Dmitri Medvedev geëist dat diens aanvallers worden opgespoord en is ook het onderzoek naar de molestatie van Beketov heropend.


(Foto: Novum)