TNT Post verlaagt aantal gedwongen ontslagen

TNT nv is bereid het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te verlagen naar 3.100 van het eerder gemelde aantal van 4.500, zegt het bedrijf woensdag. TNT zegt daarnaast dat het mogelijk is om 200 werknemers tot eind 2012 tijdelijk werk aan te bieden.

De voorstellen worden aangeboden aan de vakbonden, die eerder dreigden met acties als TNT het aantal ontslagen niet drastisch zou verlagen. TNT Post heeft een omvangrijke reorganisatie aangekondigd, vanwege dalende volumes in de postmarkt, waarbij 11.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.

De bonden kunnen zich vinden in de noodzaak van een reorganisatie, maar eisten van TNT maatregelen om het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Zo willen de bonden dat werknemers die ontslagen dreigen te worden, overgeplaatst worden naar de florerende pakketservice.

De 'adviezen' van de bonden liggen nu volgens TNT deels ten grondslag aan de verlaging van het aantal gedwongen ontslagen. "Dit is het maximale wat we kunnen bieden", zegt woordvoerder Ernst Moeksis van TNT tegen Dow Jones.

Het bedrijf benadrukt dat de eerder aangekondigde besparingen van in totaal 430 miljoen euro over de periode 2010-2017 gehandhaafd blijven.

De bonden zullen de voorstellen van TNT donderdag voorleggen aan hun kaderleden. "Wij hopen dat men de redelijkheid van ons bod inziet", aldus Moeksis.


TNT is bereid het aantal gedwongen ontslagen te verlagen (Foto: Novum)