Betalen voor eerste hulp schrikt af
Eerstehulpposten krijgen het flink rustiger als patiënten moeten betalen voor een onterecht bezoek. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, onder drieduizend respondenten.
Patiënten kiezen vaak voor de spoedzorg, terwijl ze met veel klachten bij de huisartsenpost terecht kunnen. Liefst zes op de tien bezoeken aan de spoedeisende hulp zijn onterecht. Vooral tijdens de Mexicaanse griepepidemie liep het storm bij de hulpdienst van het ziekenhuis, waardoor de wachttijden flink opliepen.
''Hoe meer mensen moeten gaan betalen, hoe minder ze naar de spoedeisende hulp zullen gaan'', aldus Nivel. ''Dit kan ertoe leiden dat mensen niet naar de spoedeisende hulp gaan terwijl dat wel nodig is'', aldus programmaleider Judith de Jong.
"Mensen kunnen moeilijk beoordelen welke klachten spoedeisend zijn en welke niet." De Jong pleit er daarom voor aan de poort te beoordelen of patiënten naar de huisartsenpost moeten of naar de spoedeisende hulp.