Thaise premier: Bangkok is weer rustig

In Thailand gaan maandag de scholen en overheidsinstellingen weer open. Ook de straten in Bangkok die wekenlang door oppositionele betogers bezet waren, zullen weer toegankelijk zijn.

Dat zei de Thaise premier Abhisit Vejjajiva zondag tijdens zijn wekelijkse toespraak op de televisie. "Alles is rustig", aldus Abhisit. Het zakencentrum van Bangkok zal overdag weer te bereiken zijn en de militairen zullen uit het straatbeeld verdwijnen. De woensdag ingestelde avondklok geldt nog tot en met maandagavond. Daarna kunnen de Thai in de hoofdstad en 23 andere districten weer in de late uurtjes de straat op.

Woensdag maakte het leger een eind aan de bezetting van het zakendistrict door de zogeheten roodhemden. Dat leidde tot brandstichtingen in tientallen gebouwen, waaronder een enorm winkelcomplex, de aandelenbeurs en een tv-station. Om verdere escalatie van het conflict te voorkomen werd een avondklok ingesteld. Door de strijd tussen de roodhemden en het leger zijn 54 mensen om het leven gekomen. Meer dan 400 mensen raakten gewond.