[NHL playoffs] Flyers schakelen Devils uit

De als zevende Philadelphia Flyers hebben verrassend de als tweede geplaatste New Jersey Devils uit de playoffs geknikkerd. Na een 3-0 overwinning vannacht kwamen de Flyers op een beslissende 4-1 voorsprong in de best of seven-serie. In het reguliere seizoen wonnen de Flyers ook al vijf van de zes wedstrijden tegen de Devils.

Vooral goalie Brian Boucher zal opgelucht zijn. Hij behaalde een shutout door alle 28 schoten op doel tegen te houden, en voorkomt hiermee dat de geschiedenis zich herhaalt. Tien jaar geleden kwamen de Devils van een 3-1 achterstand terug om de serie alsnog te winnen, later wonnen zij zelfs de Stanley Cup. Goalie voor de Flyers was Brian Boucher, toendertijd nog rookie. Nu heeft hij er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat dit niet nogmaals gebeurde.

Ook Claude Giroux en Danny Briere hadden een goede avond. Giroux maakte twee goals en gaf een assist, terwijl Briere een goal en een assist bijdroeg aan de overwinning. Coach Peter LaViolette was erg blij met het goede spel van Giroux nu hij twee belangrijke spelers moet missen. Simon Gagne en Jeff Carter hebben beide een voetblessure. "We hadden het er twee maanden geleden nog over dat hij graag meer verantwoordelijkheid wilde hebben. Dat gesprek deden we vanochtend nog eventjes over omdat we nu twee belangrijke spelers missen, en hij reageerde met een hele goede wedstrijd", aldus de Flyers-coach.

Daniel Carcillo mocht al na 43 seconden naar het strafbankje, maar doordat 45 seconden later Jamie Langenbrunner ook voor een overtreding van het ijs moest kregen de Flyes een korte powerplay. Daarin wist Briere de openingsgoal te maken na een knappe pass uit de draai van Giroux. De rest van de periode was voor Boucher die een aantal knappe reddingen maakte.

Ook vroeg in de tweede periode werd vaak een beroep gedaan op Boucher, die daarbij wel een beetje hulp kreeg van Briere die voorkwam dat en poging van Paul Martin over de lijn ging. Giroux maakte vervolgens na bijna twaalf minuten de 2-0. Zijn eerste schot werd nog geblockt door Bryce Alvador, maar zijn tweede ging langs de stick van Brodeur het dak van het doel in. Twee minuten later maakte Giroux zijn tweede van de avond in de powerplay. Goalie Brodeur kreeg een schot van Briere niet onder controle waarna Scott Hartnell de puck kon oppikken en afleggen op Giroux. Deze faalde niet.

Vooral goalie Brodeur was teleurgesteld, want hij liep hiermee zijn honderdste overwinning in de playoffs mis. Hij zal minimaal een jaar moeten wachten om weer een kans te krijgen. "Ik kan het gewoon niet geloven, dit is moeilijk te verwerken. We hadden een geweldig team, maar om wat voor reden dan ook haalden we nooit het niveau dat we kunnen halen. De verwachtingen waren een stuk hoger. Dit is al het derde jaar op rij dat we niets bereikt hebben."