Mogelijk levensteken uit ondergelopen mijn China

Reddingswerkers hebben vandaag in een ondergelopen kolenmijn in het noorden van China klopgeluiden gehoord. Het zijn mogelijk de eerste levenstekens uit de mijn, waar sinds afgelopen zondag 153 mijnwerkers worden vermist.

Een voorlichter bij de mijn in Wangjialing in de provincie Shaanxi zei dat reddingswerkers die op buizen klopten mensen terug hebben horen slaan. Sommige reddingswerkers zouden ook geschreeuw hebben gehoord, maar de voorlichter kon dit niet bevestigen. Hulpverleners hebben melk en glucose door de buizen gegoten naar de mijnwerkers die mogelijk 250 meter onder de grond vastzitten.

De mijn liep zondagmiddag onder nadat bij graafwerkzaamheden vermoedelijk een oude mijnschacht vol water was doorboord. De 153 vermiste mijnwerkers zitten vermoedelijk op negen verschillende plekken vast. Sommige daarvan bevinden zich boven het waterpeil in de mijn.

Nergens in de wereld vallen meer doden in de mijnbouw dan in China, ondanks inspanningen van de overheid om het aantal slachtoffers omlaag te krijgen. Vorig jaar kwamen 2631 Chinese mijnwerkers om het leven, vergeleken met 6995 in 2002. De meeste ongelukken gebeuren door gebrekkige uitrusting of doordat veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd.