Britse artsen: rookverbod in auto's

Britse artsen hebben opgeroepen tot een rookverbod in alle voertuigen na verschijning van een rapport waarin staat dat meeroken onder kinderen jaarlijks zeker 22.000 nieuwe gevallen van astma en kortademigheid veroorzaakt.

In het rapport van het Royal College of Physicians (RCP) staat verder dat twintigduizend gevallen van luchtweginfecties, 120.000 gevallen van middenoorontsteking en tweehonderd gevallen van meningitis in jongeren eveneens het gevolg zijn van roken in en om het huis. Daarnaast overlijden jaarlijks veertig baby's aan door meeroken veroorzaakte wiegendood.

Een rookverbod in huizen heeft geen zin omdat niet valt te controleren of het wordt nageleefd, aldus John Britton, voorzitter van de tabakgroep van het RCP. In plaats daarvan moet gekeken worden naar 'wat acceptabel is' om twee miljoen kinderen te beschermen die wonen in huizen waar gerookt wordt. "We raden een rookverbod in alle voertuigen aan", zei hij.

Zelfs automobilisten die nooit een kind als passagier hebben, moeten hun auto uit om te roken, aldus Britton. Vanwege de veiligheid op de weg. Britton wil zelfs een stapje verdergaan en het roken door ouders bij het toegangshek van scholen verbieden. Het wordt moeilijk een dergelijk verbod te handhaven voor privétuinen, moest hij toegeven. "Veel ouders denken dat roken in slechts één kamer of op het moment dat de kinderen naar bed zijn, de kinderen op de een of andere manier beschermt tegen blootstelling. Dat is niet zo."

Andere maatregelen die hij voorstelt, naast hogere belastingen en het verwijderen van sigaretten van duidelijk zichtbare plekken in winkels, zijn het terugdringen van blootstelling van kinderen aan beelden in de media waarop mensen roken -zo zouden films waarin gerookt wordt alleen voor volwassen toeschouwers toegankelijk moeten zijn.

Simon Clark, directeur van de rokerslobby Forest, noemt de voorgestelde maatregelen onaanvaardbaar. "Als je roken in auto's verbiedt, die een privéruimte vormen, ben je een kleine stap verwijderd van een rookverbod binnen woningen. Beide maatregelen zijn onacceptabel en onuitvoerbaar."