IJslandse premier: uitstel referendum Icesave

De IJslandse minister-president heeft er vandaag op gehint dat het aanstaande referendum over hoe het Verenigd Koninkrijk en Nederland worden terugbetaald voor de neergang van internetbank Icesave mogelijk wordt uitgesteld.

"Ik sluit niet uit dat het referendum wordt uitgesteld, bijvoorbeeld met een week of zo", zei de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir tegenover journalisten na een vergadering over de volksraadpleging, die gepland staat voor zaterdag.

IJsland wees vorige week een voorstel van het Verenigd Koninkrijk en Nederland af over de terugbetaling van geld dat de landen voorschoten aan Britse en Nederlandse spaarders die het slachtoffer werden van de ondergang van de internetbank.

De IJslandse wet waarin een eerder akkoord over terugbetaling zou worden bekrachtigd, weigerde president Olafur Ragnar Grimsson te ondertekenen. In plaats daarvan wil hij dat de IJslanders in een referendum over de maatregel beslissen. De stemming staat gepland voor 6 maart.

De wet zal volgens een opiniepeiling door circa driekwart van de stemmers worden afgewezen. Om een eventuele chaos te voorkomen probeert de overheid van IJsland al weken een nieuwe overeenkomst te sluiten met de Britse en Nederlandse overheid, maar die pogingen bleven tot nu toe zonder succes.

Een IJslandse delegatie is in Londen en "we zullen ons best blijven doen om de komende uren of dagen een betere deal te sluiten", zei Sigurdardottir. Minister van Financiën Steingrimur Sigfusson zei dat het "absurd" zou zijn het referendum door te laten gaan wanneer er een mogelijkheid is dat IJsland een betere overeenkomst kan sluiten dan waar het referendum over gaat.

Tijdens parlementaire debatten over Icesave vorig jaar dreigde Sigurdardottir op te stappen wanneer de wet zou worden afgewezen. Sigfusson zei vandaag echter dat de overheid geen plannen heeft om campagne te voeren voor een ja-stem. "Er is geen echte campagne gepland. Het is aan de IJslanders om te kiezen", zei hij.