Bos veegt NAVO-verzoek van tafel

De PvdA weigert definitief in te stemmen met een langer verblijf in Uruzgan. Dat heeft vicepremier Wouter Bos (PvdA) vandaag gezegd na afloop van een overleg van de meest betrokken ministers over de toekomst van de missie in Afghanistan.

"Ik heb mijn collega's verteld dat wij onze belofte aan de kiezer houden. De laatste militair moet eind dit jaar uit Uruzgan zijn vertrokken", zei Bos. Nederland moet 'nee' zeggen tegen het verzoek van de NAVO, die Nederland heeft gevraagd een jaar langer in Uruzgan te blijven. Een besluit daarover kan snel worden genomen, vindt Bos.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA), die juist wel langer wil blijven in Uruzgan, ziet een snel besluit daarentegen helemaal niet gebeuren. Verhagen denkt niet dat er aanstaande vrijdag, tijdens de volgende vergadering van de ministerraad, een knoop kan worden doorgehakt, zei hij na afloop van het beraad.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) benadrukte dat het gaat om 'grote internationale verantwoordelijkheden' van Nederland. Wat hem betreft liggen er nog steeds verschillende opties op tafel, waaronder het verzoek van de NAVO. "Er is nog het nodige werk te doen", zei Balkenende.

Bos ging niet in op de vraag of de zaak hem een kabinetscrisis waard is. Ook Balkenende gaf geen antwoord op de vraag of het kabinet in gevaar is.