Zestien VN-medewerkers omgekomen in Haïti

Bij de verwoestende aardbeving in Haïti zijn zeker zestien medewerkers van de vredesmissie van de Verenigde Naties om het leven gekomen en 56 gewond geraakt. Zeven gewonden zijn er slecht aan toe. Tussen de honderd en honderdvijftig medewerkers worden vermist. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon gisteravond bekendgemaakt.

Onder de zestien doden zijn elf Braziliaanse militairen, drie Jordaanse politiemensen en twee politiefunctionarissen uit Tsjaad en Argentinië. Gevreesd wordt dat het uiteindelijke aantal doden onder het VN-personeel veel hoger zal blijken, omdat velen nog onder de puinhopen liggen, zei Ban.

Het plaatselijke hoofdkwartier van de VN-missie is ingestort en andere VN-gebouwen raakten zwaar beschadigd. Vermoedelijk is het hoofd van de VN-missie in Haïti, de Tunesiër Hedi Annabi, ook bij de ramp omgekomen. Officieel wordt hij nog vermist, evenals zijn tweede man, de Braziliaan Luis Carlos da Costa.

Ban heeft Annabi's voorganger op de post in Port-au-Prince, Edmond Mulet, naar Haïti gestuurd om het roer zolang over te nemen en te helpen de hulpverlening te coördineren. Mulet gaat vandaag meteen in overleg met de Haïtiaanse president René Préval om de hulpverlening goed te kunnen afstemmen.

Hoeveel slachtoffers de aardbeving heeft gemaakt is nog niet duidelijk. Préval zei gisteren dat vermoedelijk duizenden mensen om het leven zijn gekomen. Anderen denken dat het aantal doden tot in de tien- en zelfs honderdduizenden loopt. De schattingen zijn gebaseerd op de mate van verwoesting die is aangericht en niet op daadwerkelijke tellingen. Premier Jean-Max Bellerive zei tegen CNN te denken dat zeker meer dan honderdduizend mensen het leven hebben verloren.

VN auto onder het puin