Nys wint Koppenbergcross

Sven Nys heeft voor de zevende keer, en de zesde keer op rij, de Koppenberg cross gewonnen. De Belg reed in de laatste ronde weg uit een kopgroep van zeven man en kwam solo aan in Oudenaarde, voor wereldkampioen Niels Albert.

Vlak voor de start begon het plots hard te waaien en te regenen in Oudenaarde. Mede door de wind was het een afwachtende start en ging men met een grote groep de kasseien op. Toen het veld werd ingedraaid was er een merkwaardig moment voor wereldkampioen Niels Albert. Hij kreeg een klein zetje en bleef vastzitten in de afzettingen. Albert moest daardoor zich van achteraan weer terugrijden.

Na de tweede beklimming van de Koppenberg kon Albert de aansluiting maken met de omvangrijke kopgroep. Op het moment dat Albert de aansluiting maakte ging Sven Nys aanvallen met Zdnek Stybar, Klaas Vantornhout en Francis Mouray. Na de doorkomst reed de Tsjech Stybar alleen weg. Albert en Vantornhout gingen achter hem aan en konden in de afdaling aansluiten.

De drie konden elkaar niet vinden en daardoor konden drie man, met daarbij Nys en Mouray, weer aansluiten. Precies op dat moment trok Albert door en kreeg hij zijn ploeggenoot Stybar mee. Na de vierde ronde volgde Nys als derde op tien seconden, die na de Koppenberg weer kon aansluiten.

Hierna begon het pokeren tussen Nys en Albert. Nys liet Stybar wegrijden en wachtte op Albert om erachteraan te gaan. Toen dit niet gebeurde ging Nys zelf versnellen. Toen Stybar was bijgehaald zakte de snelheid weer en kon de Fransman Mouray weer aansluiten. Later sloten ook Vantornhout, Kevin Pauwels en Bart Aernouts aan. Het bleef toen twee rondes hollen en stilstaan, waardoor aan het eind van de zevende ronde de kopgroep van zeven nog compleet was.

Vlak voor de Koppenberg reed Aernouts, koersend voor de Rabobank, weg. Toen Nys zag dat Albert niet goed zat reed hij weg met Stybar en bleef Albert achter, die wellicht zijn eerdere inspanningen moest bekopen. Het tempo viel toch weer stil en alle zeven renners kwamen weer bij elkaar. Ook toen de laatste ronde begon was de groep nog intact.

Na de Koppenberg moest Aernouts lossen en ging Nys aan. Vantornhout probeerde hem bij te houden maar moest de Belgisch kampioen, die de laatste vijf jaar al won op de Koppenberg, laten gaan. Albert ging achter Nys aan maar het gat was te groot. Nys won zodoende voor de zevende keer de Koppenbergcross.

Uitslag Koppenbergcross

#RennerNat.Tijd
1Sven NysBEL1:02.08
2Niels AlbertBEL
3Klaas VantornoutBEL
4Kevin PauwelsBEL
5Zdenek StybarTSJ
6Francis MourayFRA
7Bart AernoutsBEL
8Enrico FranzoiITA
9Gerben de KnegtNED
10Erwin VerveckenBEK

Submitter:  Bron: FOK!sport