Anti-Zwarte Pieten belagen Zwarte Piet

Een Zwarte Piet werd gisteren in Deventer belaagd door zeven mannen, die de schmink van zijn gezicht probeerden af te halen. Het voorval vond om 12:00 uur plaats op het Grote Kerkhof in Deventer, waar de Zwarte Piet met een aantal andere Pieten bezig was een kraam af te bouwen.

Daar werd de Piet aangesproken en vastgepakt door een groep donkergetinte mannen. Eén van de belagers probeerde vervolgens met een spons de schmink van zijn gezicht af te halen. Door zich te verzetten, wist de Piet los te komen en weg te lopen. Hij werd geholpen door zijn collega's en een omstander.

De Piet belde vervolgens de politie, die eenmaal ter plekke aangekomen diverse getuigen aanhoorde. De Piet vertelde dat hij tijdens de belaging diverse stompen in zijn buik en gezicht kreeg. Vier belagers werden kort daarna in de buurt van het Grote Kerkhof aangetroffen en aangehouden. De drie andere belagers meldden zich vrijwillig op het politiebureau.

Eén van de belagers, een 21-jarige man uit Maastricht, verklaarde dat hij voor een studieopdracht een ludieke actie wilde filmen. Hij zou het Zwarte Pietengebeuren discriminerend vinden, en wilde als statement de schmink van het gezicht wegpoetsen. De overige belagers waren daar om hem te helpen en de actie te filmen. Zij verklaarden dat er wel een worsteling ontstond, maar dat er niet geslagen is. Het OM beslist over afhandeling van de zaak.