EU stelt deadline aan begrotingstekorten

De Europese Unie heeft dertien lidstaten een deadline opgelegd met betrekking tot het terugdringen van het begrotingstekort. Ook Nederland behoort tot deze landen. De EU hanteert een norm voor het begrotingstekort van maximaal drie procent van het Binnenlands Bruto Product (BBP). Het gemiddelde tekort komt dit jaar waarschijnlijk uit op 6,9 procent.

De gestelde deadlines variëren van 2012 tot 2014. België en Italië moeten hun begroting weer het snelst op orde hebben, de EU heeft deze landen tot 2012 de tijd gegeven.

Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië, Slowakije en Portugal moeten het begrotingstekort in 2013 weer tot maximaal drie procent van het BBP hebben teruggebracht. Om dit te bereiken zijn impopulaire maatregelen als bezuinigen en het verhogen van belastingen noodzakelijk. Minister Bos van Financiën spreekt van 'een uitdagende termijn, maar niet bij voorbaat onmogelijk'.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Spanje krijgen tot 2014 de tijd van de EU. De economie van deze landen in sinds april van dit jaar dermate verslechterd, ondanks een gerichte aanpak, dat de deadline is gesteld op 2014. De deadline voor deze landen stond op 2013, maar dat is volgens de EU niet langer realistisch. Frankrijk heeft al aangegeven zich niet aan het ultimatum te houden.