[Special] PSV wint de Europacup 1

In deze reeks specials duiken we op FOK!sport in de sportgeschiedenis. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we het in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag gaan we 21 jaar terug in de tijd, naar Stuttgart om precies te zijn. Op 25 mei vindt daar namelijk in het Neckarstadion de finale van het Europacup 1 toernooi plaats. In een met 70.000 toeschouwers volledig uitverkocht huis mogen PSV en Benfica aantreden in de strijd om de cup met de grote oren. Benfica hoopt de landgenoten van Porto op te volgen als titelhouder en PSV hoopt het jubileumseizoen op een unieke wijze te bekronen.

PSV viert in 1988 haar vijfenzeventig bestaan en heeft al twee prijzen binnen gehaald dat seizoen. De derde landstitel op rij en de KNVB beker werden in het voorjaar al aan de prijzenkast toegevoegd. PSV hoopt de zogenaamde “treble” te completeren. De drie grote prijzen winnen in één jaar was tot dan toe slechts twee clubs in Europa gelukt.

Dat het een dergelijk succesvol seizoen zou worden werd in de zomer van 1987 niet verwacht. Het rommelde enorm bij PSV. Een conflict met Ruud Gullit kost Hans Kraaij senior zijn baan en assistent Guus Hiddink neemt zijn plaats in. Een verrassende en gewaagde keuze. Aanvankelijk zoekt PSV naar een ervaren coach maar de uiteindelijke keuze valt toch op de Achterhoeker. PSV wordt in 1987 wel kampioen maar dat verbloemt vele interne ruzies en problemen. Ruud Gullit is twee jaar daarvoor bij Feyenoord weggeplukt en is één van de belangrijkste spelers bij PSV geworden. Hij staat symbool voor de nieuwe koers die de PSV-leiding van die tijd ingezet heeft. PSV moet meedoen om de prijzen en daarom moeten er alleen maar topspelers gehaald worden. Onder leiding van legendarische bestuurders als voorzitter Jacques Ruts, penningmeester Harrie van Raaij, manager Kees Ploegsma en technisch manager Kraaij senior moet de club een stuk professioneler worden. Ze weten in een paar jaar een aantal goede spelers bij Ajax en Feyenoord weg te halen zoals Ivan Nielssen, Ronald Koeman en Gerald Vanenburg.

Maar aan de problemen waarin PSV in 1987 intern zat weet de club zich te ontworstelen. Het vertrek van de sterke persoonlijkheid die Gullit dan al is weet Hiddink om te zetten in een voordeel. Hij smeedt van de groep uiteenlopende persoonlijkheden een ijzersterk team. Een ploeg die niet op de eerste plaats teert op persoonlijke kwaliteiten maar op de sterkte van het collectief. En dat het een sterk team is blijkt vooral in het Europacupseizoen.

In die jaren is de strijd om de cup met de grote oren nog niet een dergelijk circus als het nu is. Het toernooi bestond slechts uit vijf knock out-rondes en er deden alleen landskampioenen mee. In de eerste ronde treffen de Eindhovenaren Galatasaray. De eerste wedstrijd in het Philipsstadion eindigt in een 3-0 overwinning. Men waant zich al in de volgende ronde. Maar in de hel van het Ali Sami Yen stadion komen de Turken al in de eerste helft op een 2-0 voorsprong. PSV is volledig de weg kwijt. In de rust wordt Addick Koot in gebracht en hij weet met een enorm goede wedstrijd zijn team er doorheen te slepen. PSV is met de hakken over de sloot door.

In de tweede ronde wacht Rapid Wien. Die ploeg wordt relatief eenvoudig met een 2-1 winst in Wenen en een 2-0 overwinning thuis aan de kant gezet. In de kwartfinale is de kampioen van Frankrijk de opponent. Girondins de Bordeaux mag de dubbele ontmoeting in eigen huis beginnen. Met een 1-1 uitslag keert PSV tevreden huiswaarts. Man van de wedstrijd is Søren Lerby, de middenvelder laat het hele team beter voetballen en weet met zijn ervaring uit de Franse competitie waar je Bordeaux pijn kan doen. Een prima uitgangspositie voor de wedstrijd in Eindhoven. In die thuiswedstrijd speelt de thuisploeg krampachtig en ze staan stijf van de spanning. De Fransen zijn sterker maar de sterke verdediging onder leiding van Eric Gerets met daarachter doelman Hans van Breukelen weten de nul te houden en PSV mag door naar de halve finale.

Daar wacht het grote Real Madrid. In een kolkend Santiago Bernabeu speelt PSV één van de beste wedstrijden van het seizoen. De ploeg onder leiding van Leo Beenhakker is bij de loting nog uitermate positief want PSV wordt als de minste van de vier halve finalisten gezien. De Brabanders zorgen echter voor een stuntje in Madrid. Dankzij het befaamde doelpunt van Edward Linskens weet PSV wederom 1-1 te spelen. PSV kan dik tevreden naar huis. Voor de terugwedstrijd zit PSV alleen met een probleem. Ronald Koeman is geschorst voor drie wedstrijden omdat hij in een interview de doodschop van Hans Gilhaus tegen Jean Tigana in de kwartfinale goedpraat. PSV tekent protest aan en de schorsing wordt ingekort naar één wedstrijd. Koeman moet dus toch deze belangrijke wedstrijd missen.

Al vrij snel in de eerste helft nemen de Koninklijken het heft in handen en belegeren het doel van Van Breukelen. Met kunst en vliegwerk weet PSV de nul te houden. Van Breukelen stopt onmogelijke ballen, Vanenburg haalt een bal van de lijn, een bal op de paal en kansen te over maar PSV houdt stand. En het onmogelijke lijkt mogelijk. PSV mag naar Stuttgart om de Europacup 1 te winnen. Waar Gullit een jaar eerder nog beweert dat PSV nooit een prijs zal winnen in Europa, lijkt nu het tegendeel werkelijkheid te kunnen worden.

De finale tegen Benfica blijkt zoals zo vaak met finales vooral spannend maar niet hoogstaand. De wedstrijd heeft meer weg van een schaakspel. Beide clubs hebben wel wat kansen maar weten die niet te verzilveren. Na negentig minuten staat de 0-0 nog steeds op het scorebord en er moet dus verlengd worden. De extra 30 minuten brengen ook geen beslissing en dus zal de finale beslist worden door strafschoppen. Ook dat gaat gelijk op. De eerste vijf strafschoppen worden door de spelers van beide clubs feilloos ingeschoten. Bij de zesde penalty mag Anton Janssen naar de stip komen. De Maas en Waler faalt niet en legt daarmee de druk volledig bij António Veloso. Hij mag aantreden voor de zesde strafschop van Benfica. Na een lange aanloop schiet hij de bal links van de keeper. Dat is ook de hoek waar Van Breukelen heen duikt. Met twee handen slaat de Utrechtenaar de bal uit de goal en PSV wint! Niet veel later mag aanvoerder Gerets de Europacup 1 in ontvangst nemen en breekt er een groot feest in Stuttgart en Eindhoven los.

Een unieke winst in meerdere opzichten. PSV completeert hiermee de treble en weet zich hiermee tussen de grote club in Europa te scharen. Een status waarmee de club een vuist kan maken op de transfermarkt. Zo kiest Romario bijvoorbeeld voor PSV vanwege de nieuwe status van Europese topclub. Wat deze winst ook uniek maakt is dat PSV met vijf gelijke spelen op rij de hoofdprijs binnen weet te halen.

In de daarop volgende 21 jaar is PSV nog één keer dicht bij een overwinning in de Europacup 1. In 2005 wordt PSV op het nippertje in de halve finale uitgeschakeld door AC Milan. De club staat dan wederom onder leiding van Harrie van Raaij en Guus Hiddink. Daarmee bereiken ze definitief de helden status bij PSV. De opmars in de jaren tachtig zorgde ervoor dat PSV als organisatie groeide naar de topclub die het pretendeerde te zijn. Een status die dit seizoen onder druk lijkt te staan. Waar er halverwege de jaren tachtig voor werd gekozen om te investeren in kwaliteit om mee te kunnen strijden voor de titel lijkt de club nu weer op een moment aangekomen te zijn waar een kwaliteitsinjectie nodig is. De fans hopen weer successen te mogen toejuichen en soms droomt men weer van een Europese beker.

Wil je finale nog een keer in zijn geheel zien? Klik hier.
En klik hier voor de beslissende strafschop.

Submitter:  Bron: FOK!sport