Chinese sporters liegen over leeftijd

Een botonderzoek, dat is uitgevoerd door het sportbureau in de Chinese provincie Guangdong, heeft uitgewezen dat duizenden Chinese atleten liegen over hun leeftijd. Op deze manier hopen ze sportief voordeel te behalen.

Van de 13.000 onderzochte sporters waren er meer dan tweeduizend in werkelijkheid ouder dan hun officieel opgegeven leeftijd. Meestal twee jaar, soms zelfs zeven.

De onderzoekers namen rŲntgenfoto's van met name tieners en analyseerden de botstructuur. "We moeten concluderen dat atleten die liegen over hun leeftijd, kennelijk geen andere manier weten om hun concurrenten te verslaan", aldus een woordvoerder van het sportbureau.

Met het onderzoek bevestigen de onderzoekers de geruchten die al langer de ronde deden over Chinese sporters. Vorig jaar, tijdens de Olympische Spelen in Peking, werd openlijk getwijfeld aan de leeftijd van Chinese turnsters. Zij zouden in werkelijkheid juist jonger zijn dan de leeftijd die ze opgaven. Een atleet moet, om deel te mogen nemen aan de Spelen, minstens zestien jaar zijn. Die beschuldigingen werden overigens toen door de internationale gymfederatie van de hand gewezen.