Renault blijft winnen

Pas twee weken na de winst in Singapore weet Renault ook de Grand Prix van Japan winnend af te sluiten. Fernando Alonso profiteerde van de fouten bij McLaren en Ferrari en won zijn tweede Grand Prix van dit seizoen. Teamgenoot Nelson Piquet Jr. eindigde met een mooie vierde plaats.

Zowel Alonso als Piquet jr. hadden een sterke start. Samen met Robert Kubica wist Alonso na de malaise in de eerste bocht naar voren te rijden. Piquet jr. sloot bij zijn teamgenoot aan in de top acht. Door een goede strategie wist tweevoudig wereldkampioen Alonso na de eerste serie pitstops voor Kubica te komen en gaf die plek uiteindelijk ook niet meer weg. In het laatste gedeelte van de race vocht Piquet jr. met Kimi Räikkönen voor de derde positie, maar die kans zag de Renault-coureur verdampen na een persoonlijke fout.

"De start was nog het spannendste deel van de race. Ik zag de coureurs voor me agressief de eerste bocht ingaan en rechtdoor schieten," zo vertelt Alonso tijdens de persconferentie. "Ook ik blokkeerde een wiel en ging iets te wijd, maar tot mijn grote verrassing lag ik na de eerste bocht tweede achter Kubica. Bij de eerste serie pitstops wisten wij voor hem te komen."

Voor de Spanjaard is het nog steeds niet te bevatten dat de Grand Prix op de Fuji Speedway winnend is afgesloten. "Onze winst hier was niet verwacht maar we hebben gebruik gemaakt van de situatie. Het team heeft het geweldig gedaan om terug te vechten naar de positie waar wij nu staan."

Ook de bijna aftredend teambaas Flavio Briatore kan zijn geluk niet op. "Deze overwinning is een fantastisch resultaat voor het team, Fernando, Nelson en Renault. Fernando en Nelson hebben een prima race gereden en onze strategie pakte prima uit. We hadden een moeilijke start van het seizoen. We zeiden steeds dat we zullen terugkomen naar de top en dat hebben we vandaag bewezen."

Met de op zondag behaalde punten loopt Renault in het kampioenschap voor constructeurs uit op Toyota. Renault staat nu vierde met zestien punten voorsprong op de Japanse constructeur.

#ConstructeurPunten
1Ferrari142
2McLaren135
3BMW128
4Renault66
5Toyota50