Alves noemt Heerenveen slavendrijvers

De soap rond Afonso Alves kabbelt rustig door. Het lijkt er in ieder geval niet op dat het ooit nog goed komt tussen de Braziliaan en SC Heerenveen. Via zijn persvoorlichter heeft Alves keihard uitgehaald naar zijn werkgever.

Het bestuur van Heerenveen, dat niet tot een akkoord kwam met de clubs die zich voor Alves meldden, krijgt er ongenadig van langs.

"Er wordt veel gesproken over het bestaan van slavenarbeid in Brazilië, en de waarheid gebied te zeggen dat dat in afgelegen regio's ook echt voorkomt. Maar het is zeer vreemd om te vernemen dat dergelijke praktijken floreren in de 21ste eeuw in uithoeken van het liberale Nederland.

Zoiets is vandaag de dag het geval in Heerenveen, de stad met de gelijknamige voetbalclub. Die club geeft er de voorkeur aan de Braziliaanse international Afonso Alves te houden aan een ongepast contract.

Heerenveen ontving verschillende aantrekkelijke aanbiedingen om de atleet te verkopen. Maar de amateuristische bestuurders, die duidelijk een bord voor hun kop hebben en niets van de voetbalwereld begrijpen, hielden zich van de domme en kozen ervoor de speler gevangen te houden.

Maar zelfs daar lieten diezelfde bobo's, die in Brazilië nog niet eens een club uit de Serie Z zouden mogen leiden, het niet bij. Ze wilden Afonso Alves doodleuk verplichten mee te doen aan een feest waar hij zou worden onderscheiden voor zijn prestaties vorig seizoen.

De situatie is er niet naar om schouderklopjes te geven! Hoe kun je nou opdraven bij een gelegenheid waar supporters die geleid worden door nazistische overtuigingen, er niet voor terugdeinzen deze sportman te beledigen, zoals in de straten van Heerenveen gebeurt?," aldus de persvoorlichter van Alves, Wagner Aufgusto Alvares de Freitas.

Heerenveen is zich van geen kwaad bewust en wijst juist op de bedenkelijke rol die de zaakwaarnemers van de aanvaller spelen in de hele affaire. "Kennelijk zijn er Alves gouden bergen beloofd", aldus directielid Yme Kuiper. "En nu is de teleurstelling groot, maar dat mag je Heerenveen niet aanrekenen. Het bedrag dat wij voor Alves wilden ontvangen was reëel, zeker als je het vergelijkt met andere grote transfers die er de afgelopen weken zijn geweest. Anderen hebben hem het hoofd op hol gebracht en wij zitten met de brokken."