FIFA niet blij met inhaligheid Newcastle

De FIFA is absoluut niet blij met de inhaligheid van Newcastle United. De Engelse club uit de Premier League wil 9,3 miljoen euro schadevergoeding voor sterspeler Michael Owen, die vorig jaar tijdens het WK voetbal in Duitsland zwaar geblesseerd raakte.

De claim van Newcastle is zes keer zoveel als de wereldvoetbalbond bereid is te betalen uit het speciale compensatiefonds dat de FIFA heeft ingesteld voor spelers die op het WK geblesseerd raakte. "Het fonds is hoofdzakelijk bestemd voor spelers van clubs uit de armere landen zoals Angola en Ivoorkust. Het lijkt me dus verkeerd dat een club uit de rijkste competitie ter wereld een beroep doet op het fonds", aldus FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

In de eerste minuut van de WK-wedstrijd tussen Engeland en Zweden op 20 juni scheurde Owen zijn kruisbanden, sindsdien heeft hij niet meer op het voetbalveld gestaan. Ter compensatie ontvangt Newcastle van de Engelse voetbalbond 75.000 euro per week voor de salariskosten van Owen. Daarnaast wil Newcastle echter ook geld zien uit het FIFA-fonds om de kosten te dekken van de vervanger van Owen, Obafemi Martins. "Newcastle zegt dat ze Owen moesten vervangen door ean andere speler, maar dat is niet eerlijk. Volgens de transferregels is de Engelse bond verantwoordelijk voor de speler. Bonden moeten ervoor zorgen dat spelers die meedoen aan het WK voldoende verzekerd zijn. We bieden Newcastle desondanks 1,4 miljoen euro en dat is ons laatste bod," aldus Blatter.