Valverde wint ook in Luik

Alejandro Valverde is de laureator van Luik-Bastenaken-Luik. De Spanjaard was de snelste van een groepje favorieten. Paolo Bettini en Damiano Cunego werden respectievelijk tweede en derde. Michael Boogerd finishte als vijfde en was nog even in de aanval.

Om 10.00 uur klonk het startschot voor de 92e editie van La Doyenne, een van de oudste wielerklassiekers en laatste koers van het klassieke voorjaar. Drie voormalige winnaars, Paolo Bettini, Davide Rebellin en Alexandre Vinokourov, prijkten op het startformulier, evenals twaalf Nederlanders. Zij en 180 anderen moesten tussen Luik en finishplaats Ans twaalf hellingen trotseren, waaronder monumenten als de côte de Saint Roch, côte de la Redoute en côte de Saint-Nicolas. Het deelnemersveld bestond uit een mengelmoesje van ronderenners (Ivan Basso, Damiano Cunego en Vinokourov) en eendagsspecialisten (Michael Boogerd en Paolo Bettini).

Zoals gebruikelijk in de recente voorjaarsklassiekers was het aanvangstempo moordend. Al binnen het kwartier koos een eerste groepje vluchters voor het avontuur. Lang bleven zij niet aan de spits. De ontsnapping van de dag kwam in twee trappen tot stand. Na dertig kilometer ontvluchtten Pierrick Fedrigo en Serge Pauwels de grote groep, waarna ze even later het gezelschap kregen van 24 collega’s. Daaronder bekende namen als Jens Voigt (nummer twee van 2005), Juan Antonio Flecha, Michael Rogers, Steffen Wesemann, onze landgenoot Addy Engels en liefst zeven Belgen.

De leiders fietsten in een mum van tijd naar een voorsprong van ruim zeven minuten. In het peloton namen Milram en Phonak de handschoen op. Beide equipes waren niet vertegenwoordigd van voren en moesten dat bekopen met achtervolgen. Eensgezind passeerde de kopgroep de côte de la Roche-en-Ardenne en côte de Saint-Roch. Aanvallen werden er niet ondernomen. Langzamerhand kroop het peloton dichterbij tot zo’n twee minuten, dankzij werk van CSC en Rabobank.

Het drieluik Wanne, Stockeu en Haute Levée leverde logischerwijs versplintering op in de voorportalen. Wesemann ontbond zijn duivels en liet iedereen achter. De Zwitser pakte snel een minuut op het alsmaar dunner wordende gezelschap achter hem. Uiteindelijk was het verhaal echter ook over voor hem: op de Vecquée werd de nummer twee van de Amstel Gold Race ingelopen. Het peloton was ondertussen nog maar zo’n vijftig coureurs rijk. Team CSC liet Voigt (eerder nog in de kopgroep) sleuren.

La Redoute leverde, net als de voorgaande jaren, geen spektakel op. De favorieten loerden naar elkaar. Korte versnellingen waren er wel, maar Basso en Cunego kregen weinig speelruimte. Achterin vielen ze bij bosjes, zodat het aantal kandidaten voor de zege decimeerde tot ongeveer 25. In de afdaling van de volgende helling – de Sprimont – kozen Boogerd en Joaquin Rodriguez voor de aanval. Binnen enkele kilometers had het tweetal een marge van veertig seconden. Het was Boogerd die het tempo bepaalde; Rodriguez volgde.

Op de Saint-Nicolas kregen Boogerd en Rodriguez het gezelschap van Sinkewitz, Valverde en Perdiguero. Later sloten Bettini, Kashechkin, Horner, Di Luca, Basso, Schleck en Cunego aan. De laatste vijf kilometer lieten aanval na aanval zien. Pogingen van Perdiguero, Basso en Sinkewitz in Ans leverden niets op. Een slotspurt besliste over de eindwinst. Valverde maakte, net als in de Waalse Pijl, optimaal gebruik van zijn rappe benen. De Spanjaard troefde Bettini en Cunego af. Het is voor het eerst dat een Spanjaard Luik-Bastenaken-Luik wint.


Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2006

#CoureurTijd
1.Alejandro Valverde (Spa)6.21.32
2.Paolo Bettini (Ita)z.t.
3.Damiano Cunego (Ita)z.t.
4.Patrick Sinkewitz (Dui)z.t.
5.Michael Boogerd (Ned)z.t.
6.Miguel A. M. Perdiguero (Spa)z.t.
7.Frank Schleck (Lux)z.t.
8.Chris Horner (USA)z.t.
9.Danilo Di Luca (Ita)0’04”
10.Ivan Basso (Ita)0’07”
11.Andrei Kashechkin (Kaz)0’12”
12.Joaquin Rodriguez (Spa)0’24”
13.David Etxebarria (Spa)0’28”
14.Oscar Freire (Spa)0’29”
15.Samuel Sanchez (Spa)0’31”
16.Franco Pellizotti (Ita)0’31”
17.Andrei Grivko (Oek)0’31”
18.Karsten Kroon (Ned)0’31”
19.Alessandro Ballan (Ita)0’31”
20.Thomas Dekker (Ned)0’31”