FIFA wisselt scheidsrechters om

Turkije en Uruguay hebben een psychologische overwinning geboekt, nog voordat er ook maar één bal is getrapt in de afsluitende play-offduels. De FIFA besloot, na protesten, de scheidsrechters tijdens de cruciale wedstrijden om te wisselen.

Vooral voor bondscoach Jorge Fossati van Uruguay moet dat een hele opluchting zijn. De oefenmeester was niet content met de aanstelling van de Belg De Bleeckere voor de ontmoeting met Australië in Sydney. Hij wees er fijntjes op dat de Vlaming zijn ‘buurman’ Hiddink wel eens zou kunnen voortrekken. De FIFA is nu kennelijk onder de druk van Fossati bezweken, want het stelde Luis Medina Cantalejo aan voor het duel.

De Bleeckere moet nu de andere play-offwedstrijd tussen Turkije en Zwitserland in goede banen leiden, een interland die aanvankelijk voor Medina Cantalejo was voorbestemd. Ook in Turkije laaiden er echter protesten op tegen deze keuze. De Spaanse arbiter maakte zich recent niet populair in het land aan de Bosporus door tijdens de Champions League confrontatie tussen Fenerbahçe en Schalke 04 twee rode kaarten uit te delen aan Fábio en Aurélio, twee spelers van de Turkse topclub.

De FIFA ontkent dat het is gezwicht onder de Turkse of Uruguayaanse druk. De wisseling heeft plaatsgevonden "om alle schijn van partijdigheid te vermijden". De play-offduels om de laatste WK tickets vinden aanstaande zaterdag en woensdag plaats.