"Hoop voor de Britse GP."

Sir Jackie Stewart is optimistisch over de kansen van Silverstone. Hij denkt dat Silverstone volgend jaar gewoon op de kalender staat. Tegen BBC Radio Five vertelde hij dat ze de goede kant op gaan.

Bernie Ecclestone, zoals wij laatst berichtten, heeft Silverstone van de voorlopige kalender afgelaten, omdat ze niet genoeg betaalde. Daarom konden ze geen contract aan de FIA overleggen. Jackie Stewart heeft toen al gezegd dat de BRDC, de British Racing Drivers’ Club, aan het onderhandelen was met een aantal partijen. Die onderhandelingen zijn bedoeld om het tekort van anderhalf miljoen pond weg te werken.

“Natuurlijk is deze Grand Prix belangrijk voor het land, de regering en de sport in z’n geheel. Maar we zijn zo ver gegaan als wij kunnen als kleine club.”, zei Stewart. “We hebben er alles aan gedaan om alles uit eigen zak te betalen, maar dat lukte niet. We zijn nu met andere partijen aan het praten over financiering om het tekort te betalen. Het zou gek zijn om te denken dat de regering voor ons het verschil betaalt, maar we zijn in gesprek met de goede mensen. Wij spelen quitte, in het beste geval.

De persvoorlichter vertelde op woensdag 5 oktober dat gesprekken tussen de bazen van de Formule 1 en de BRDC “in een vergevorderd stadium” waren. Er wordt een aankondiging verwacht voor de Grand Prix van Japan. Daar werd aan toegevoegd dat een pakket, opgesteld door de East Midlands Development Agency, de weg vrij kan maken voor een overeenkomst.

Een bron vlakbij de Britse minister van Sport, Richard Caborn, bevestigde dit: “Beide kanten zijn het er eigenlijk over eens dat de Grand Prix eigenlijk té belangrijk is om laten vervallen. Hoewel er nog geen zekerheid is, vermoedt de minister dat er een aankondiging is voordat de Grand Prix van Japan begint.”

Caborn schijnt het meest bezorgd te zijn over de gevolgen die het verlies van Silverstone met zich mee zouden kunnen brengen. De plannen die ze nu hebben zouden dan enorme schade kunnen oplopen. Die plannen moeten van Silverstone een internationaal centrum voor alle motorsporten maken. De plannen bestaan onder andere uit het bouwen van een hypermoderne windtunnel, één centrale plaats voor bedrijven die iets met de motorsport te maken hebben, en het aanpassen van het circuit.

Silverstone heeft van de 7.4 miljoen pond die Ecclestone wil, 5.9 miljoen pond bij elkaar. Eerst eiste Ecclestone een bedrag van 8.9 miljoen pond, maar, zoals hij zelf zegt, heeft hij dat al omlaag gedaan onder druk van Caborn. “Uiteindelijk was er een tekort van ongeveer drie miljoen pond, maar Richard Caborn vroeg me of ik niet een oogje dicht kon knijpen.”, zo vertelde Ecclestone BBC Radio Five op zaterdag. “Dus hebben we het verschil opgesplitst, ongeveer anderhalf miljoen pond voor ieder.”

De uitvoerend directeur van de BRDC, Alexander Hooton, vertelde afgelopen week dat, als ze zouden voldoen aan de eisen van Ecclestone, ze zichzelf in de problemen zou kunnen brengen. “We hebben geboden wat wij dachten te kunnen bieden, uitgaande van volle tribunes. We kunnen niet echt verder gaan dan dat; dan zouden we onszelf in de problemen brengen.”

Hij voegde daar aan toe dat hij persoonlijk het vermoeden had dat de race niet door zal gaan volgend jaar. Ecclestone voegde daar aan toe dat “de BRDC een contract hebben dat ze moeten tekenen. Verder moeten we alle teams overtuigen dat ze 18 races rijden. Dan zouden we de FIA wel kunnen overtuigen.”

Klik hier voor een audiogesprek van BBC Radio Five met Jackie Stewart. (Windows Mediaplayer óf Realplayer nodig voor het luisteren.)