'Oranjeselectie tegen Zweden bekend'

De kersverse bondscoach, Marco van Basten, maakte vandaag zijn voorlopige selectie voor de oefeninterland met Zweden van 12 augustus bekend. Vooraf tekende Marco zijn contract dat hem tot 2008 aan de KNVB verbindt.

Naast Van Basten tekende ook zijn assistent John van 't Schip een contract voor dezelfde termijn. Het duo zal worden bijgestaan door Stanley Menzo -keeperstrainer- en Kees Jansma -PR-.

Van Basten zei in zijn openingswoord dat plezier het sleutelwoord zal zijn onder zijn leiding. Zowel spelers als publiek moeten plezier met Oranje hebben. De KNVB voegde bij monde van directeur betaald voetbal Henk Kessler toe dat Oranje 'dominant en iniatiefrijk' dient te spelen, wat tevens contractueel is vastgelegd. Op de vraag waarom de uiteindelijke keuze op Van Basten viel en niet bijvoorbeeld op Willem van Hanegem kwam het antwoord dat er bewust voor jongere coaches gekozen is.

Van Basten gaf tenslotte zijn groslijst voor zijn eerste oefeninterland als trainer prijs. Na het EK namen diverse routiniers afscheid, mede waardoor er tien nieuwe namen te bespeuren zijn. Afwezig zijn Clarence Seedorf (herstelt van operatie) en Ruud van Nistelrooij (voorlopig ontbrekend als gevolg van een schorsing).

De voorlopige selectie:
Doel:
Van der Sar (Fulham), Westerveld (Real Sociedad), Stekelenburg (Ajax)

Verdediging:
Kromkamp (AZ), Heitinga, De Jong (beiden Ajax), Bosschaart (Feyenoord), Bouma (PSV), Van Bronckhorst (FC Barcelona), Hofland (VfL Wolfsburg)

Middenveld:
Landzaat (AZ), Van der Vaart, Sneijder (beiden Ajax), Cocu, Van Bommel (beiden PSV), Van Persie (Arsenal), Davids (Internazionale)

Aanval:
Castelen, Kuijt (beiden Feyenoord), Kluivert (Newcastle United), Van der Meyde (Internazionale), Robben (Chelsea), Zenden (Middlesbrough), Makaay (Bayern München), Van Hooijdonk (Fenerbahçe)