Youtube-filmpje 'beerput Amsterdam' een hit

Papa Bear (Bill O'Reilly), de Amerikaanse host van het conservatieve Fox News-programma The O'Reilly Factor, heeft onze hoofdstad Amsterdam onlangs "een beerput van corruptie" genoemd. Robbert Nieuwenhuijs, een 25-jarige Amsterdammer en filmacademicus, was hierover zo boos dat hij als tegenreactie een Youtube-filmpje maakte dat nu een hit op internet is.

In het programma op de rechtse tv-zender wordt Amsterdam "een moreel rampgebied" genoemd. "Ze hadden in Nederland prachtige, naïeve ideeën om hun kinderen vrije seks en het roken van grass te leren," vult Republikeins strateeg Margaret Hoover in het programma aan. O’Reilly waarschuwt zijn kijkers dat Amerika niet in één groot Amsterdam mag worden. 

Nieuwenhuijs combineerde in zijn tegenfilmpje de uitspraken in het programma met beelden van alledaagse, vriendelijke Amsterdamse taferelen. Hij eindigt met een vergelijking van statistische gegevens waaruit onder meer blijkt dat in de Verenigde Staten meer drugsproblemen en moorden zijn. 

"Ik voelde me redelijk lullig dat mijn stad zo werd aangevallen," zegt Nieuwenhuijs tegen Het Parool. "Amsterdam is al genoeg negatief in het nieuws." Vooral door Amerikaanse blogs is het filmpje nu een hit op Youtube.

Het betreffende filmpje