Vrijspraak voor agent Pijnacker-rellen

De politieagent die vorig jaar in juli werd veroordeeld voor het toepassen van buitensporig geweld tijdens het Oranjefeest in Pijnacker in mei 2006, is gisteren door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Volgens het hof heeft de man tijdens zijn optreden juist gehandeld.

Dat liet de advocaat van de agent weten. De rechtbank ging er eerder vanuit dat de agent een dronken feestganger minimaal zeven keer zou hebben geslagen met de lange lat. Hij kreeg een geldstraf van 750 euro. Volgens het hof heeft de agent gehandeld "ter rechtmatige uitvoering van een wettelijke taak". Het hof concludeerde verder dat "de uitoefening daarvan in verhouding tot het beoogde doel redelijk en gematigd was". De agent is ontslagen van alle rechtsvervolging.

De gemeente kreeg na het jaarlijkse feest verscheidene klachten binnen over buitensporig geweld dat de agenten zouden hebben gebruikt toen de sfeer omsloeg. Het Openbaar Ministerie besloot vier mensen te vervolgen. Een ging akkoord met een geldtransactie, de andere drie zijn nu uiteindelijk allemaal vrijgesproken.

Politieagent Daniel S. zou buitensporig geweld hebben gebruikt tijdens het Oranjefeest in mei 2006  (foto: ANP)