Vrouw riskeert 40 zweepslagen voor dragen broek

Een vrouwelijke journaliste uit Sudan is voor de rechter gedaagd omdat zij is betrapt op het dragen van een broek. De vrouw riskeert een straf van 40 zweepslagen, maar ze gaat de strijd gretig aan.

Lubna Hussein is in dienst bij de Verenigde Naties en zodoende eigenlijk ontheven van strafvervolging in Sudan. Maar ze neemt daar ontslag zodat de rechtszaak toch voor gaat komen, meldt The Guardian.

Hussein was een van de dertien vrouwen die op 3 juli werd gearresteerd in een café in Khartoum wegens het dragen van een broek. Dat wordt als onfatsoenlijk beschouwd in de fundamentalistische islamitische wetgeving in Sudan.

Maar Hussein bepleit dat de kledingvoorschriften die voor vrouwen gelden in Sudan in strijd zijn met de grondwet en zelfs met de islamitische voorschriften. Ze wil het artikel uit de wet hebben en denkt dat met een rechtszaak te kunnen bewerkstelligen.

Samen met mensenrechtenactivisten, westerse diplomaten en collega-journalisten kwam Hussein gisteren naar de eerste zitting. Sommige aanwezige vrouwen hadden een broek aangetrokken om de journaliste te steunen.

De rechter bepaalde dat de zaak op 4 augustus zal vervolgen, als Hussein ook echt ontslag heeft genomen.

In Sudan geldt sharia-wetgeving sinds 1989, toen legerleider Omar al-Bashir via een coup de macht greep.


Vrouw riskeert 40 zweepslagen voor dragen broek  (foto: DAG)