Geweld eist meer dan 150 levens in Nigeria

Bij gevechten tussen radicale moslims en veiligheidstroepen in het noorden van Nigeria zijn gisteren en vandaag meer dan 150 mensen om het leven gekomen. Dat meldde de BBC. Honderden mensen zijn op de vlucht geslagen. Politie en leger hebben moeite het geweld onder controle te krijgen.

In Maiduguri in de staat Borno telde een verslaggever van de BBC meer dan honderd doden. In de stad liggen lijken in de straten. Volgens ooggetuigen zijn mensen uit hun auto’s gesleurd en doodgeschoten door de militanten. Politie en militairen patrouilleren nu in de straten.

Ook in andere steden in het noorden was het onrustig. In Potiskum in de staat Yobe gingen een politiebureau en belendende gebouwen in vlammen op na een aanval in de afgelopen nacht. Er vielen zeker twee doden. De gevechten zouden uren hebben geduurd. En in Wudil in de staat Kano vielen minstens drie doden. Tientallen militanten zijn opgepakt.

Een deel van de strijders zou afkomstig zijn van de beweging Boko Haram van de prediker Mohammed Yusuf. Die strijdt voor invoering van de islamitische wetgeving in heel het land en keert zich tegen westers onderwijs. In het noorden is de sharia al van kracht, maar in het christelijke zuiden niet.

Het geweld begon gisteren toen zeventig aanhangers van Yusuf een politiebureau in Bauchi in de gelijknamige staat aanvielen. Dat gebeurde nadat een aantal van hun leiders was opgepakt. De aanval mislukte en er vielen tientallen doden, vooral onder de aanvallers. In de stad is een avondklok van kracht. Vorig jaar vielen in deze regio honderden doden bij geweld tussen moslims en christenen.


Geweld eist meer dan 150 levens in Nigeria  (foto: DAG)