'EU geeft VS toegang tot bankgegevens'

Het ziet er naar uit dat de Verenigde Staten binnenkort officieel toegang krijgen tot gevoelige bankgegevens van alle burgers in de Europese Unie. Diplomaten zeggen dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken aanstaande maandag een overeenkomst met de VS er doordrukken.

Het gaat om inzicht in de geldstromen die SWIFT verzorgt. SWIFT, wat staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, is dagelijks betrokken bij zo'n vijftien miljard transacties, waarvan een groot deel ook binnen de EU. In principe kan de VS dus inzicht krijgen in het betaalgedrag van elke inwoner (en organisatie) van de Europese Unie. De EU verwacht als tegenprestatie hulp bij de eigen strijd tegen terrorisme.

Duitsland wijst de EU op de privacybescheming van burgers. In de overeenkomst zal worden opgenomen dat iedere burger het recht heeft een klacht in te dienen als zijn gegevens zijn opgevraagd, zo zeggen de diplomaten. Een belangrijke voorwaarde voor de EU was dat EU-inwoners ook in de VS een klacht kunnen indienen.

De plannen kunnen ook in het Europese Parlement op een hoop kritiek rekenen, aangezien burgers in de meeste gevallen niet weten dat hun gegevens zijn ingezien. Een klacht indienen en/of eventuele rechtsbescherming achteraf zal daardoor in de praktijk niet veel voorkomen.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou, in strijd met de Europese regels, vanaf kort na de aanslagen op 11 september 2001 tot in 2006 toegang hebben gehad tot de gegevens van SWIFT.