Journalist compleet uit z'n dak over Goldman

Financieel journalist Max Keiser ging deze week compleet uit zijn dak in een interview op financieel nieuwszender France24 over het handelen van de grootste Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De bank rapporteerde afgelopen dinsdag een recordwinst van 3,4 miljard dollar.

Goldman are scum
Keiser noemde de bank 'scum' en zegt dat Goldman samenwerkt met de Amerikaanse overheid, het ministerie van Financiën, de Amerikaanse centrale bank de Fed en de Obama-regering: "Barack Obama danst op de Goldman Sachs-tune."

Op een opmerking van de interviewer dat de vorige minister van Financiën Hank Paulson een ex-CEO van Goldman was zei Keiser: "Het zijn allemaal Goldman-scum, of het nu Hank Paulson is, of de huidige minister van Financiën Timothy Geithner, ze hebben allemaal diepe banden met de zakenbank."

Financieel terrorisme
"Op een of andere manier heeft het Amerikaanse volk toegelaten dat Goldman en zijn vriendjes een coup hebben gepleegd in de Amerikaanse regering. Goldman steelt dagelijks 100 miljoen dollar! Ze zouden op het Internationaal Strafhof in Den Haag moeten zitten wegens financieel terrorisme, en opgesloten moeten worden", aldus Keiser.

Volgens de financieel journalist moet er meer transparantie komen, en moet ook de Fed doorgelicht worden: "Maar dat gebeurt niet, want bankiers zeggen tegen het Congres dat zij het systeem zullen crashen wanneer de Fed doorgelicht zal worden. Daarom wordt het niet gedaan. Dit is echter in strijd met de Amerikaanse grondwet en daarom is het landverraad. Er is geen verschil met de praktijken van Osama Bin Laden."



Goldman zou Auschwitz nog naar de beurs brengen
De recordwinst van Goldman komt vooral door hulp van de Amerikaanse belastingbetaler aldus Keiser: "Het is hetzelfde als ik 1000 dollar steel van een bank. Dan kan ik ook zeggen dat ik 1000 dollar winst heb gemaakt."

"Als Goldman Auschwitz naar de beurs bracht dan zou Goldman de aandelen aan hun vrienden en familie verkopen met het verhaal: dit concentratiekamp is een great business." Op het einde van het interview haalt Keiser zijn geld uit zijn zakken en gooit het symbolisch naar Goldman: "Take the last money I have, you crooks!"

Onlangs kregen alle Goldman-medewerkers een bonus van gemiddeld 0,7 miljoen dollar, de hoogste bonussen bij de zakenbank in 140 jaar.

The Great American Bubble Machine
Goldman krijgt al langer de wind van voren, mede door een opzienbarend artikel in het Amerikaanse blad Rolling Stone. In het artikel, genaamd The Great American Bubble Machine, ging de Rolling Stone-onderzoeksjournalist Matt Taibbi dieper in op de rol op de financiële markten die vooral Goldman gespeeld heeft sinds de Grote Depressie.

Taibbi kwam tot de ontdekking dat Goldman de financiële markten grootschalig zou manipuleren, ten koste van pensioenfondsen, particulieren, verzekeraars en andere institutionele beleggers en als klap op de vuurpijl de belastingbetaler. Goldman zou fors verdienen aan het opblazen van economische zeepbellen en het barsten van deze zeepbellen.

The Daily Show
Ook presentator Jon Stewart van het satirische Comedy Central-programma The Daily Show nam de praktijken van Goldman afgelopen donderdag op de hak in een item.

Eliot Spitzer, voormalig gouverneur van New York, uitte zich deze week tevens kritisch over Goldman en andere banken in een interview met persagentschap Bloomberg.

Hier een lijst van alle (ex-)Goldmans die voor de Amerikaanse overheid of regulators hebben gewerkt of nog steeds werken.

Interview Max Keiser over Goldman Sachs