Obama: Nederland van harte welkom bij G20

Nederland mag aanschuiven bij de komende top van de G20 in het Amerikaanse Pittsburgh.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dat vandaag gemeld aan premier Jan Peter Balkenende die in Washington is voor het eerste officiële bezoek aan de dit jaar aangetreden president.

Obama en Balkenende spraken ruim een uur met elkaar. Nederland is officieel geen lid van de G20, de grootste economieën van de wereld, maar de Nederlandse lobby voor deelname aan de economische wereldtop was eerder ook succesvol voor bijeenkomsten in Washington en Londen. Balkenende toonde zich verheugd met de uitnodiging.

Ook minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en een aantal ambtenaren schoven aan, evenals een Amerikaanse delegatie. Die bestond onder anderen uit de minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en de nationaal veiligheidsadviseur generaal James Jones.

Obama sprak zijn waardering uit voor het werk van Nederlandse militairen in Afghanistan. "Ze zijn een van de meest effectieve." Hij zei te begrijpen dat de deelname in Nederland controversieel ligt, maar dat geen enkel land er op uit is zijn jonge mensen naar het slagveld te sturen. Obama dankte Balkenende en het Nederlandse volk voor de Nederlandse inzet.

De Amerikaanse president hoopt dat na het vertrek van de Nederlandse militairen, volgend jaar zomer, de kennis en ervaring van ons land beschikbaar blijven. De Amerikaanse president benadrukte dat de Afghaanse zaak geen Amerikaanse kwestie is maar een wereldwijde.

Balkenende herhaalde het kabinetsstandpunt dat Nederland volgend jaar als leidende natie vertrekt uit de Afghaanse provincie Uruzgan. Hij benadrukte dat ons land de Afghanen niet de rug zal toekeren.

Hier vind je een column over het beleid van de regering-Obama tot op heden.


Obama: Nederland van harte welkom bij G20  (foto: DAG)