Cruijff haalt uit naar Ajax

Johan Cruijff heeft donderdag tegenover Novum hard uitgehaald naar voetbalclub Ajax. De voetbalgrootheid is van mening dat het opstappen van Marco van Basten voor een behoorlijk groot deel te wijten is aan de slechte organisatie binnen de club.

"Toen Van Basten vorig jaar bij de club kwam, toen werd geloof ik een week daarvoor of een week erna de voorzitter weggestuurd, de technisch directeur weggestuurd en de algemeen directeur weggestuurd. Dus hij stond daar in zijn eentje, terwijl hij nog nooit van zijn leven een club geleid had of op wat voor manier dan ook heeft moeten organiseren. Dan is het vrij normaal dat je een x-aantal fouten maakt. Ten eerste, iemand die werkt, maakt fouten. Diegene die geen fouten maakt, moet volgens mij nog worden geboren," aldus Cruijff die het hiermee opneemt voor San Marco.

Dat Van Basten tegen allerlei vreemde zaken aanliep bij de club uit Amsterdam was volgens Cruijff niet meer dan logisch. "Als je dan nog zo'n diverse problemen moet gaan oplossen, van de één extreem rechts tot de één links, dan is het normaal dat er zich onderweg problemen voordoen."

De oefenmeester stond er volgens Het Orakel van Betondorp dan ook alleen voor en bij een club als Ajax kan dat niet. "En dan ben je dus het onderwerp van iedereen, op elk gebied en op elke manier. Dat kan ook niet anders. Als er geen goede leiding is, dan ben je gedoemd te mislukken. Ik geloof dat Van Basten nu de elfde of twaalfde trainer in een paar jaar tijd is. Dat wil dus zeggen dat het niet aan de trainer ligt. Want er zou er altijd wel eentje overeind gebleven zijn," wees Cruijff op falende structuur bij Ajax.

"Dat wil zeggen dat de organisatie niet klopt. En nou, dat is iets wat ik al een jaar of tien geprobeerd heb te veranderen. Zonder goede organisatie is de volgende trainer gewoon het volgende slachtoffer. En dat is jammer voor een grote club als Ajax, in Nederland en Europa. Dus laten we kijken, laten we hopen dat ze daar eindelijk iets aan gaan doen."