Auto rijdt in op Koninginnedag-optocht

Zojuist is tijdens de optocht voor de koninklijke familie een bizar ongeluk gebeurd. Tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Apeldoorn doorbrak een zwaar beschadigde Suzuki Swift de menigte en ramde de bekende Naald van Apeldoorn.

De koninklijke familie is in shock. Zij zijn inmiddels veiliggesteld in Paleis het Loo.

Volgens berichten zouden veertien personen gewond zijn geraakt. Drie personen zijn inmiddels gereanimeerd. Of het een aanslag is, is nog niet bekend.

Alle feestelijkheden zijn inmiddels stopgezet. Wat er nu verder gaat gebeuren, is nog niet bekend.

View this page in English.

Update 12:17:
Zojuist wordt gemeld dat alle activiteiten voor vandaag worden stopgezet. Koninginnedag 2009 in Apeldoorn gaat niet door. Inmiddels is ook een trauma-helicopter aanwezig op de plaats van het ongeluk. Zie Nederland 1 voor live beelden.

Update 12:28:
De bestuurder is uit z'n auto geknipt door de brandweer en wordt per ambulance afgevoerd. De politie ontruimt het gehele gebied.

Update 12:52:
Een ooggetuige meldt op Twitter dat de bestuurder van de Suzuki extra gas gaf. "Dit was GEEN ONGELUK, hij gaf extra gas, ging wel honderd, mensen vlogen door de lucht... VERSCHRIKKELIJK", aldus Twitter-gebruiker mennodijk.

Update 13:16:
Een hulpverlener heeft tegenover de camera van de NOS laten weten dat er één dode is. Omroep Gelderland meldde eerder dat er vier doden zijn maar dit is nog niet bevestigd door de politie. De slachtoffers liggen niet meer op het kruispunt en de auto is inmiddels weggehaald. Na Apeldoorn heeft ook Rotterdam besloten om alle activiteiten af te lassen.

Update 13:23:
Om kwart voor vier is er een persconferentie, waarschijnlijk zal dan meer bekend worden over het motief en de exacte getallen van slachtoffers. Ook in Rotterdam zijn alle activiteiten afgelast.

Update 13:28:
RTL Nieuws heeft schokkende beelden vrijgegeven.

Update 13:29:
Er zijn officieel twee doden gevallen. De explosieven opruimingsdienst is aanwezig 'voor het geval dat'.

Update 13:34:

Job Cohen geeft om 14:00 een persconferentie over wat er in Amsterdam gaat gebeuren.

Update 13:50:
Officieel twaalf gewonden. De koningin betreurt deze gebeurtenis en betuigt medeleven met de slachtoffers.

Update 14:05:
Ooggetuigen melden dat ze geweerschoten hoorden.

Update 14:15:
GeenStijl heeft een schokkende foto vrijgegeven.

Update 14:18:
Meerdere bronnen, waaronder ook NOS, melden dat de bestuurder zou hebben toegegeven dat het om kwade opzet ging.

Update 14:24:
Premier Jan-Peter Balkenende reageert diep geschokken door deze "afschuwelijke gebeurtenis". „Het is een trieste dag. Koninginnedag zou eigenlijk een feestdag moeten zijn. Er zijn gewonden en zwaargewonden en gevreesd moet worden voor ernstiger berichten. We leven mee met de betrokkenen en de familie,” aldus de premier.

Update 14:29:
De vlaggen in heel Nederland staan halfstok. Een ooggetuige meldt op Nederland 1 dat er eerder een tweede persoon uit de auto is gesprongen, dit is nog niet bevestigd.

Update 14:35:
NOS meldt zojuist dat er 23 mensen zijn geraakt en 6 zwaargewond. De politie heeft tegenover de BBC bevestigd dat het om een opzettelijke aanslag ging.

Update 14:40:
RTL: De man kende de route en hield die in de gaten, reed precies op het moment dat die bus voorbij kwam, ookal was dat 20 minuten later dan gepland, ineens door de menigte heen.

Update 14:48:
Nog een afbeelding van de dader vrijgegeven. Condoleances en andere reacties kunnen op www.aanslagkoninginnedag.nl worden geplaatst.

Update 14:54:
PVV-fractie: „Ons medeleven gaat uit naar deze mensen, familie en naasten. Diepgaand onderzoek is nodig naar de toedracht en daarbij moet ook aan de orde komen of de beveiliging en afzetting voldoende is geweest.”

Update 15:20:
Volgens RTL Nieuws is de politie aanwezig op het adres van de auto om het huis door te zoeken. Ook onder andere in Velp en Huissen zou vermoedelijk de politie aan het zoeken zijn. Gemeente Amsterdam heeft bekend gemaakt dat het feest van Radio 538 op het Museumplein is ingekort.

Update 15:25:
Volgens betrouwbare bronnen van de Telegraaf is premier Balkenende gearriveerd in Apeldoorn.

Update 15:36:
Het adres waar de auto op geregistreerd stond was volgens RTL het adres van de vorige eigenaar.  


De Suzuki heeft de Naald geramd.
Beelden van de crash
 
De koninklijke familie is geschrokken.

 

Met dank aan alle submitters!

Submitter:  Bron: Nederland 1