RIVM waarschuwt voor Mexico-griep

De Mexicaanse overheid heeft vandaag alle scholen in de hoofdstad gesloten vanwege de uitbraak van een besmettelijk virus. Dit betekende dat miljoenen kinderen, pubers en studenten vandaag thuis zitten. Ook raadde de regering aan, dat iedereen met griepsymptomen van zijn of haar werk thuis blijft.

Het virus, H1N1, kwam oorspronkelijk alleen voor bij varkens, maar is gemuteerd en op mensen overgebracht. De afgelopen weken rapporteerde de World Health Organization (WHO) ruim 800 gevallen van patiënten met griepsymptomen. Hiervan was het overgrote meerendeel jongvolwassen.

In Mexico-Stad waren tot nu toe 57 doden te betreuren vanwege zware griep en in het Mexicaanse ommeland nog eens drie. Tot nu toe is bij 16 overlijdensgevallen H1N1 als doodsoorzaak vastgesteld, 45 anderen worden nog onderzocht.

Het feit dat vooral jonge mensen de griep krijgen, is volgens de WHO “zorgwekkend” te noemen. 'Normale' griepepidemieën raken vooral de zwakkeren, zoals kinderen en bejaarden. Grieppandemieën als de influenza van 1918 treffen echter juist de krachtigste, meestal jonge mensen.

Jose Angel Cordova, de Mexicaanse minister van volksgezondheid, zei donderdagnacht lokale tijd na een onderonsje met president Calderón en andere topofficials tegen de pers: “We hebben te maken met een nieuw griepvirus dat een via de luchtwegen verspreide epidemie heeft veroorzaakt. De epidemie is tot nog toe onder controle.”

Het virus is een zeer unieke mutatie van een aantal andere virussen. Er zitten delen in van Noord-Amerikaanse én Euraziatische varkenspest, vogelgriep en 'gewone' mensengriep. In de VS zoeken wetenschappers momenteel uit of het virus overeenkomsten vertoont met een gemuteerd varkensvirus dat dit jaar enkele malen werd geconstateerd in Californië. 

Varkensgriep wordt zeer zelden op mensen overgebracht. In de VS waren er in de afgelopen vijf jaar 12 gevallen, bijna allemaal veetelers in rurale gebieden.

Update 01:07: Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen die vanaf zeventien april uit Mexico zijn teruggekomen, en binnen vier dagen een koorts van 38,5 graden of hoger hebben ontwikkeld, zich ogenblikkelijk bij de GGD te melden.