Wilders komt met Fitna 2

Meestal krijgt een geflopte film geen vervolg, maar in het geval van Fitna ligt dat anders. Als het aan Geert Wilders ligt komt er een vervolg op zijn film. "Het wordt geen kopie van Fitna. Dit is de volgende fase", zegt de PVV-leider.

Wilders zegt hij dat hij dit keer wil laten zien wat de gevolgen zijn van de massa-immigratie uit moslimlanden. Naar eigen zeggen heeft hij al hulp aangeboden gekregen van professionele filmmakers. "Ik heb aanbiedingen van mensen uit New York en Hollywood, die in het verleden films hebben gemaakt die hier in de bioscoop te zien waren." Namen wil hij niet noemen.

Wilders gaat binnenkort naar Florida om fondsen los te praten. Volgend jaar moet Fitna 2 dan uitkomen.

De eerste film van Wilders verscheen in maart vorig jaar. Gevreesd werd voor boze reacties uit de islamitische wereld, maar dat viel allemaal mee. Wilders had tegen het kabinet gezegd dat de Koran verscheurd zou worden, maar in de film bleek hij dat afgezwakt te hebben. Maar later beweerde hij in de Tweede Kamer dat hij dat nooit gezegd heeft.

Toen minister van Justitie Hirsch Balin notulen naar buiten bracht van de gesprekken, maakte Wilders hem uit voor leugenaar. Maar de PVV-leider is er later nooit meer op terug gekomen. Dat is opmerkelijk omdat hij de minister had kunnen laten aftreden als hij gelijk had gehad.

Dit keer gaat Wilders overigens niet praten met de terrorismebestrijders en minister om ervoor te zorgen dat reacties niet te negatief uitpakken voor Nederland. "Ze lezen het maar in de krant."