Proces tegen Fritzl begint

In Oostenrijk begint vandaag de geruchtmakende zaak tegen Josef Fritzl, de man die zijn dochter 24 jaar lang in een kelder opgesloten hield en vele malen verkrachtte. De 73-jarige Oostenrijker moet zich verantwoorden voor onder meer moord, duizenden verkrachtingen, langdurige vrijheidsberoving, incest en slavernij.

Fritzl sleurde zijn dochter Elisabeth in 1984 op 18-jarige leeftijd in een zelfgemaakte kelder onder zijn huis in het stadje Amstetten. Daar stichtte de familieman in het geheim een tweede gezin met haar.

Fritzl verkrachtte haar stelselmatig. Elisabeth baarde zeven kinderen, waarvan er drie ondergronds opgroeiden. Drie andere kinderen werden door Fritzl mee naar boven genomen, stiekem voor de voordeur gelegd, 'spontaan' gevonden en geadopteerd door hem en zijn echtgenote. Een helft van een tweeling, die enkele dagen na de geboorte stierf, zou hij in de kelder hebben verbrand.

Het proces is naar verwachting binnen vier dagen afgerond. De zaak vindt plaats achter gesloten deuren ter bescherming van de slachtoffers. Fritzl wil voor de rechtbank in Sankt Pölten schuldig pleiten aan vrijheidsberoving, verkrachting en incest, aldus zijn advocaat.