ING: hypotheekverkopen sterk gedaald

De hypotheekverkopen in Nederland zijn vanaf de tweede helft van vorig jaar met 45 procent ingezakt als gevolg van de kredietcrisis. Dat blijkt uit een intern document van bankverzekeraar ING, dat in handen is gekomen van televisiestation RTL-Z.

Een woordvoerder van ING bevestigde het cijfer vandaag. ING is zelf ook geraakt door de ingezakte hypotheekmarkt. Intern rekent ING nu nog op 66.000 hypotheekaanvragen in 2009, terwijl eerder was uitgegaan van 110.000. ING hoopt 76.000 offerteaanvragen te ontvangen, waarmee het marktaandeel 15 procent zou bedragen.

ING gaat banen schrappen bij het hypotheekbedrijf wegens "de nieuwe omstandigheden in de markt". De woordvoerder zegt dat het gaat om "minder dan 10 procent van het totaal van minder dan duizend mensen". De reductie maakt onderdeel uit van een vorige maand aangekondigde reorganisatie, waarbij in totaal 2700 arbeidsplaatsen verdwijnen.

De woordvoerder van ING stelde dat het aantal hypotheekaanvragen in januari en februari weer is gestegen met 20 procent. Woensdag meldde de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemingen NVB dat de misère op de woningmarkt lijkt te verergeren. De verkoop van nieuwe woningen zou in januari en februari 60 tot 70 procent zijn gedaald.

ING: hypotheekverkopen sterk gedaald  (foto: ANP)