Zimbabwe installeert Tsvangirai als premier

De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai wordt vandaag beëdigd als premier in Zimbabwe. Zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC) moet samen met ZANU-PF van de dictatoriale president Robert Mugabe het land uit het slob trekken.

De partijen tekenden in september al een overeenkomst over deling van de macht. Sindsdien steggelden ze over de uitvoering van het akkoord en ging het van kwaad tot erger met de crisis in het Afrikaanse land.

Ongeveer zeven miljoen mensen zijn de komende maanden afhankelijk van voedselhulp. De werkloosheid stond aan het eind van vorig jaar op 94 procent en volgens staatsmedia was de inflatie opgelopen tot meer dan 230 miljoen procent. Economen vrezen dat dit nog een voorzichtige schatting is.

De regeringsploeg wordt vrijdag beëdigd. De 84-jarige Mugabe blijft president en had de belangrijkste regeringsposten opgeëist. Het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek het grootste struikelblok en moet de komende zes maanden gezamenlijk bestuurd worden door politici van ZANU-PF en de MDC. Tendai Biti, de hoofdonderhandelaar van Tsvangirai tijdens de coalitieonderhandelingen, wordt minister van Financiën.

Zimbabwe installeert Tsvangirai als premier  (foto: ANP)