Broekverbod voor scholieres

Dikke pech voor vele meisjes die deze dagen van en naar school moeten fietsen: een aantal reformatorische scholen houden stug vast aan het broekverbod. Hoe koud de vrieswind ook tussen de beentjes door waait, de scholieres moeten en zullen in een rok op school verschijnen.

De Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn is zeer streng in de leer. Niet alleen op het schoolplein, maar ook op de weg naar school toe is een rok verplicht. Vrouwen moeten zich altijd middels hun kleding onderscheiden van mannen. Dat de scholieres ook graag warme benen hebben is een bijzaak.

Gisterochtend klaagde een aantal leerlingen voor de school over de kou en de dunne panty's die ze dragen. Vele protesten bij de schoolleiding haalden niets uit. Die reageerde met de stelling dat 'pubers' nu eenmaal graag tegen de regels aanschoppen en dat ze dus voet bij stuk houden.

Een aantal meisjes meldden echter dat ze een skibroek of legging onder hun rok aantrekken. Deze trekken ze dan weer stiekem uit in het fietsenhok. De Pieter Zandt school in Kampen, ook reformatorisch, is soepeler: daar gelden de kledingvoorschriften pas vanaf het schoolplein en zijn er omkleedhokjes voor de vrouwelijke leerlingen.